Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

sabtu, 20.12.08 - lps je balik dr putrajaya aku bertolak pulang ke shah alam naik komuter..aku lepak kat umah abg shah kat glemarie mlm ni...ptg tu aku sempat lagi pegi jog dgn die kat tasik shah alam satu round..huhu dan pada waktu itu aku dpt rase ade something xkne dgn kaki aku..adoi...

route kat tasik ni best..tp yg xbest die xberape rata n ade sesetgh tmpt yg agak bahaye...kalo nk jog semingu skali kt sni okey la kot..utk buat long run..
hari ni mmg ade benda baru..hehe.sb aku dah beli beberapa jenis capsule utk dimkn sblom race.aku akan cuba benda2 ni esok utk tgk kesannye....terima kasih kpd abg sham sb tlng bg tau ape yg perlu dibeli..hehe
makanan malam sblom race:
1)nasi HAKIM..huhu
2)secawan ORS
3)neorovitX1
4)muscle relaxantX1
5)cod liveroil X3
6)air masak secukupnye..huhu

ahad, 21.12.2008 - kami bertolak dari umah jam 4.45 am..fuhhh..awal gile pegi..hehe..mmg bersemangat..
abg shah ni suke pegi awal kot..sbb snang nk cr parking kt sane nti..

ape yg aku mkn sblom race:
1)rotiX1
2)pisangX2
3)pharmatonX1
4)neorovitX1
5)vorenX1
6)air isotonik (lupe name die,bru je try..bgus jgk..)

race pagi tu start jam 7.00 am.tapi 7.20 bru stat...mmg ramai gile org..dahla tmpt start sempit gile..mmg teruk...!
aku terpaksa menyelit2 dicelah2 org sb nk ke dpn...mmg ari ni aku stat agak kebelakang...
permulaan aku agak kurang baik...sb awal2 sume dah pecut..n aku just ikut aku punye pace biase...
dan smpai satu ketika aku nmpk bukit yg tinggi utk aku naik..

FUHHHH!tinggi jgk bukit ni..dalam ati aku tgh pk cmne la nk patah lagi satu round nti...huhu...kenya semakin jauh ke dpn..aku xtau ape yg akan aku harungi slps ni..sb xtau route ni cmne...rupe2nye route ni mmg berbukit-bukau..blom smpat aku nk ke pusingan yg pertama kenya dah patah balik..mmg gile laju...tp ade jgk yg dpt follow diord..aku masih xtau mcm mane pace diorg bleh maintain laju mcm tu...mgkn masih byk yg perlu aku belajar.....
mase naik bukit mmg aku dpt rasekan kesengsaraan..huhu..mmg dah lame aku training bukit..kalo duk shah alam mmg ari2 naik bukit...adoi..mmg teruk time tu..rase dihati mmg nk bejalan je..tp aku kuatkan diri...pernafasan time tu mmg dah agak kelam kabut.tp aku cuba mantainkn balik...

pada lap yg terakhir aku tanpa berfikir telah memecut laju menuruni bukit..huhu..mmg dah xpk injured dah time tu..balun je!!! time tu jgk aku confius kne pusing satu round lg ke? mybe otak aku pun turut sma penat time tu..nk bepk pn dah xbleh..hehehe
dah akhirnya aku smpai digarisan penamat dengan masa 46'54:14..di tempat ke berapentah aku xtau..tungu jela sijil kt umah nti... eh..bu dpt tau no 15..huhu..TAHNIAH pd diri sendiri..") top 5 tu kalo tolak kenya..hehehe

bersama ahli2 RUNNERS CLUB...(yg laen xsempat amik gmbr)

aku bersyukur ari ni sb aku xinjured time race..n pemakanan aku ari ni agak baik...
tp aku kurang berpuas hati dgn penganjuran event oleh malakoff ni..dahla mahal..ape yg die bagi pon xtaula..dpt vest pn besar..huhu..nasib baik aku byr rm20 je..sb ganti member abg shah..

MY_distance: 12km
MY_bib no: A 0080
MY_shoe: adidas ADizero BREEZE
MY_timing: 46:54
MY_ pace: sub 04:00 /km
MY_placing: 15

KESIMPULAN & pengajaran:
1)ari ni aku belajar yg aku perlu berada didepan pada tiap2 race..sbb kemampuan aku utk memecut pada saat2 akhir adalah rendah berbanding memecut pada awal race..

2)utk race yg xberapa jauh mcm 10km xperlu mkn byk waktu pagi tu..roti dah pil2 tertentu dah mencukupi bersama2 air isotonik..

3)aku juga bernasib baik kerana mengunakan kasut adizero BREEZE kerana hentaman pada lutut ketika menuruni bukit sgt bahaye..kasut ni ade cushion yg lebih baik berbanding adizero CS...so xdela rase sakit sgt bile abes race..

4)kerana tidak melakukan latihan strengh iaitu weight training menyebabkan aku seakan2 berjalan ketika mendaki bukit..ini menyebabkan timing aku tidak begitu baik..mmg sakit time naik bukit..kekuatan mental dan pernafasan saje dpt membantu aku ketika itu...

5)event malakoff ni mcm xbest..route nye menyebabkan kite boring...ade ke patut ulang route tu 2 kali..ingat ni duathlon ke??xpatut2..huhuhu..dahla dafta mahal..(agak kecewa)

6)tahniah juga kepada ahli2 runners club yg turut sama menyertai larian pada hari ini..nmpk nya dah bleh nmpk sape yg btol2 besemngat pasal larian ni..bagus2..insyaAllah apa yg aku cuba usahakan akan berhasil...TAHNIAH kepada ahli RUNNERS CLUB daud , aizuddin my club asistant, nazrul, dan Fifi bersama rakan2 club yg baru kerana join race ni dgn kesungguhkan sendiri..

RUNNING is PASSION!!

jumaat - 19.12.08, aku mendapat berita drpd abg sham ade satu race kat putrajaya esok. n ade hadiah menarik yg ditawarkan..hehe
so, aku pon bersetuju utk join event ni..dgr2 5km je..okeyla tu..mula2 risau jgk nk join sb ahad nti aku ade race malakoff 12km..dah 3 hari aku xberjoging sbnranye..nk xtau la fitness ok ke x..huhu

What : Larian Semarak Hadhari
When : 20th December 2008
Where : Putrajaya, Kuala Lumpur
Distance : 5.1km
Prizes : Cash & Hamper

sabtu - 20.12.08, bertolak dari bangi ke putrajaya jam 4.30 pagi.sbb abg sham kne amik kwn2..
jam 7.30 smpai di putrajaya.event akan start jam 8.30 pagi..
jarak larian hanya 5km...pada awal larian aku dah follow abg jasni..bleh tahan jgk laju die..lari time tu mmg panas gile...

aku just mantain aku punye pace n teknik.sb nk push takut semput plak..2km terakhir aku dah stat ke depan.tu pon sb abg jasni makin slow...tp mmg die follow je kt blakang.n time 1km last..aku dah dpt rase yg pernafasan aku dah xconsisten dan aku tau sbnye knape....tanpa diduga abg jasni mengorak langkah dan memotong aku.aku jgk xpasti sama ada jauh lagi ke x race ni..takut jgk nk push..aba jasni makin laju.dan aku xtau apsal aku xbleh nk push langsung!!!..adoi..di garisan penamat aku menempatkan diri di tempat ke-2 dgn catatan masa 18:53.
beberapa saat dibelakang abg jasni.mmg aku tau die lagi fit dari aku..

MY_distance: 5.1km
MY_bib no:
MY_shoe: adidas ADizero CS
MY_timing: 18:53
MY_ pace: 03:50 /km
MY_placing: 2nd

KESIMPULAN:
1)disebabkan dah lame xtraining treadmill langkah larian dan pernafasan aku kelamkabut..xkonsisten
2)disebabkan tak buat weight training menyebabkan aku xdpt nk push pada saat2 terakhir..huhu (kecewa aku..)
3)mungkin disebabkan aku makan voren 1jam sblom race aku bleh jgk maintain pace...
4)cuaca yg panas menyebabkan aku agak penat..
5)disebabkan gune mp3 lagila betmbah kelamkabut...sb tesalah tuka lagu lain..huhu
6)kesalahan terbesar adalah...2km terakhir aku suke2 hati je pecut ke depan..sepatutnya aku follow je abg jasni punye pace...n bile die dah stat pecut baru aku pecut..xpe2..pengajaran yg baik utk org baru seperti aku..
7)aku juga bersyukur dan agak berpuas hati dgn tahap larian aku ari ni.sb dah xtraining mmg la xfit..(salahkan diri sendiri)
8)sblom race mmg xbleh mkn byk..sb nti time lari rase lain mcm...