Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

PBIM FULL RESULT
here

CHECK YOUR RESULT:
here

MY RESULT:
PLACING:
MEN OPEN HALF MARATHON
23/2833


fffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhh....akhirnya gambar smpai...daripada raut wajah dan gaya aku di garisan penamat sudah menunjukkan "kesufferan" yang aku alami ketika itu...tak sangka smpai macam tu skali..bila tengok gambar ni kelakar pon ade jugak..huhu (syok sendiri..)

apa2 pun, syukur alhamdulillah kerana aku dapat menghabiskan half marathon kali ini..walapon tiada apa yana boleh dibanggakan tetapi tahniah pada diri sendiri atas semangat dan kesungguhan untuk menamatkan half marathon kali ni...tahniah juga pada semua Runner yg berjaya...

bila tengok gambar dan berjaya berada di
FINISHING LINE membuatkan aku terus untuk berlari...bukan dipaksa..bukan disuruh..bukan dicabar....bukan di kejar anjing..tetapi semua atas kemahuan diri sendiri...tak kisah la orang cakap aku berlari buat penat dan tak menang ape2 pon....tetapi perasaan mengharungi 21km hingga ke garisan penamat, perasaannya hanya aku yang tahu...

bila difikir2kan balik, aku pon pelik mana datang semua semangat dan kesugguhan untuk menamatkan larian mase tu...tu pasal lepas je garisan penamat sakit sume datang...makin teruk plak tu..time running takde la fikir sangat...sesungguhnya ketika running la kita akan sedar dimana kemampuan kita yang sebenar....lebih dari yang kita sangkakan...semua terletak pada diri sendirii...
RUNNING - STANDING ON YOUR OWN FEET.....kalau nak berhenti terletak pada kaki sendiri dan kalau nak teruskan pon, aku sendiri yang tentukan...

"if you want to FINISH it..you can finish it strong...beyond your imagination..."

kadang2 aku berfikir..macam mana perasaan berlari full marathon??? mungkin aku akan lebih merasai, mendalami dan menghayati apa Running yang sebenar bila aku mengharungi full marathon nanti...mungkin kesakitan ketika itu akan mengajar aku dimana kekuatan diri aku yang sebenar..tapi yang penting?? semuanya perlukan PERSEDIAAN....nak habiskan mungkin boleh....tapi bagaimana nak habiskan dengan berjaya (pada diri sendiri) ??? aku yang perlu tentukan apa perancangan yang perlu dibuat....

insyaAllah,
FULL MARATHON in 2010...

impossible is nothing...






What : Penang Bridge International Marathon
When : 22nd November 2009
Where : Queensbay Mall, Penang
Distance & Start Time : 21.0975km (3.30 am)
Medal : Finisher for All

MY_bib no: D21227
MY_official timing: 01:35:08
MY_placing: 23

MY_shoes: NEWTON Racer
MY_vest: asics
MY_tight: adidas POWERweb

Penang Bridge International Marathon (PBIM) telah pon berlalu..tetapi sakit dikakiku ini masih belum reda....nak jalan pon tekengkang2...memang teruk....memang seksa...pertama kali aku rasa macam ni....sakit macam ni 1st time lari half marathon...org yang 1st time lari half pon tak rase sakit macam aku kot....

-bersiap-siap amik mood-

pengalaman di PBIM memang agak pahit utk ditelan...memang banyak pengalaman dan pengajaran yang aku perolehi dari event kali ni...aku pon masih baru dalam dunia larian ni....baru masuk tahun ke dua join half marathon...memang byk lagi yang perlu aku pelajari.....sifu pon takde...sume belajar sendiri...habis je event aritu, satu hari satu malam aku befikir dan membuat analisis kenapa aku tak dapat lari dengan baik masa PBIM aritu..

bayangkanlah...lebih kurang 6km terakhir...kedua2 kaki punye hamstring rase cramp..memang teruk..tak bleh nak push langsung...rase nak pengsan pon ade....ditambah pula dengan blister di kedua2 kaki...gile sakit mase tu...nafas memang boleh pegi..tapi kaki dah tak bleh ke mana...sangat menyiksakan jiwa dan raga masa tu...

-sebelom warming up-

aku pon malas nak cerita panjang..sebab masih lagi tension sebab kaki masih lagi sakit...tapi di sini aku nak kongsi beberapa pengajaran yang aku dapat dari event kali ni...dan juga setelah memerah otak selama dua hari berfikir...aku dah dapat juga beberapa kesimpulan yang menyebabkan aku tak dapat berlari dengan baik pada event kali ni...aku anggap pengajaran ni bukan sebagai alasan semata2....tetapi adalah hakikat yang mungkin menjadi punca ape yang berlaku ke atas diri aku sepanjang larian half marathon pada PBIM yang lalu...

ANALISIS , KESIMPULAN dan PENGAJARAN:

1) SEBAB UTAMA: masalah teknikal...

Semua salah diri sendiri..takpela..aku perlu belajar dari kesilapan....sebab salah yg sikit memberi kesan pada keseluruhan race...

Aku pergi bantai basahkan kaki dan badan pada setiap check point (satu botol air satu check point)...habis basah lencun....padahal cuaca bukan panas pon...dan kesannya BLISTER berdarah kena lagi...pakai stokin yang tak serap air plak tu...padah menimpa...memang ni pengajaran paling besar...

dah tau kasut NEWTON tu takde lobang kat bawah, sape suruh bantai pegi basahkan badan...padan muke aku...memang aku menyumpah jugak la pada kasut Newton masa tu...(sory la newton)...memang pedih gile..kaki ni smpai kebas...rasa kaki tak jejak tanah pon ade jugak...dah nasib...sengsara time 5km terakhir...mampu tengok je runner2 potong aku dengan bergaya...huhu..kaki dah tak mampu nak hayun...mampu maintain dlm 4:30min /km je...

mase lari bleh plak ade bunyi dlm kasut ni..."preek..preek.." (macam pakai kasut getah)..bunyi ruang udara yang msuk air dalam kasut Newton aku ni....dan betambah berat kasut time tu....

lagi satu hal, aku main bantai jugak basahkan tight adidas aku ni dengan air...aku pon silap..ni 1st time lari jarak jauh pakai tight panjang....sblom ni pakai sluar pendek, memang la cepat kering...tapi ni pakai tight memang susah nak kering...habis air bekumpul dlm tight ni...dan terus ke dalam kasut...betambah la lagi berat..

.dan bile dah ade air, mestila sejuk...dah sejuk di tambah dengan angin atas jambatan tu menyebabkan otot2 aku ni pon nak CRAMP...tarik smpai hamstring...laju sikit die tarik..angkat kaki sket die tarik...adooi....padan muka lagi skali...malang betimpa2...sakit pon betimpa2 jugak...salahkan diri sendiri jela...

2) PRE-RACE training sangat penting...

setelah difikirkan balik, baru aku perasan yang aku kurang join event (berlari beramai2..atau ade competition) sebulan sblom PBIM ni...satu je yg aku join..Larian 1 malaysia 3minggu sblom race...(memang tak membantu langsung sbnarnye..) Ini menyebabkan kekuatan mental dan fizikal menjadi lemah ketika race sebenar.....kekuatan mental terutamanya..sebab bile ade org potong je mental mesti down..kalo sorng dua bleh tahan lagi....tapi ni smpai 10 orang potong...(walaupon lain2 kategori yang potong...termasuk uncle2 kategori veteran dan senior...)...huh...mau tak tension...mental down menjadi 10kali ganda...haha....

-get ready..-

lagi satu...training sahaja tidak mencukupi utk mendapat keputusan yang baik dlm event yg kite target utk PR...sebab time training selalunya kite (aku merujuk pada diri aku sendiri..) tak push seperti time event atau competition....so sbnarnye bile kite push to da limit itu yang terbaik utk kekuatan jantung dan biasekan diri utk maintain HR....lari sorang2 sbnarnye macam syok sendiri (walaupon rase2 macam laju...huhu)

dan contohnya macam ni...slalu kalo kite lari sorang2 (10km) mesti rasa jauh..tapi kalo lari bersama org yg sama pace dan ade competition mesti kite akan push lebih sket...itulah kesimpulan yg aku buat...pre-race adalah salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan.rasa boleh bersaing dan kuatkan fizikal dan mental...kalo tak pegi pre-race tak payah la nak berangan-angan nak dapat position bagus atau nak pecah rekod peribadi...huhu....pre-race ni pon kne ade target...contohnya semingu atau dua mingu sblom race sebenar, join event 10km (kalo nak lari half marathon) dan buat target pace..target pace ni slalu nye ialah
Tempo Run punye pace...(ikut masing2 punya pace la eh..)

3) TRAINING seminggu sblom race
penting jugak??...

setelah di analisis, ni pon aku perasan....memang memainkan peranan...memberi kesan time PBIM tempoh hari...mileage aku utk seminggu sblom PBIM tak smpai 10KM???? huh...silap sendiri lagi...seminggu sblom PBIM aku pegi terengganu..kat sane asik ujan je...tepi laut plak tu...angin kuat..takut nak kluar hotel...nak turun training pon malas...tambah pulak kaki ade sengal2 lagi...betambahla malas...akibat malas, padah menimpa diri...tak dapat nak maintain pace dgn baik mase event dan tak dapat maintain HR dengan baik...dan jugak muscle jadi berat...takde strength...(mungkin menyebabkan cramp bile push time competition..)

yela..lame sgt rehat tak bagus jugak...n bile tak training, konfiden pon down jugakla....(sebab rase fitnes tak ckup...)..hari kamis aku trun training jantung sakit plak..tepakse stop tak smpai 15minit...macam2 hal...

4) terlalu PUSH
walaupon dah tau training TAK CUKUP.....

memang silap diri sendiri..dah tau training tak ckup dan mileage pon tak ckup, ade hati nak buat rekod..huhu...memang mase 10km pertama aku push jugak....try teknik ON ZONE...sebab nafas mase tu agak baik...try maintain POSE TECH....aku pon layanla 4.00min /km punye pace...try follow mamat yg laju2...dan yang penting follow blakang org time naik jambatan...sebab angin bleh tahan kuat...smpai earphone mp3 yg aku pkai ni dah tak melekat kat telinga...angin tolak je tecabut....byk kali jgk la....hilang kosentrasi...last2 aku cabut...tak sangke plak angin smpai macam tu skali...lain kali kne cari earphone yang AERO sket (snang nak potong angin)...atau yang melekat kat cuping telinge ni...(ade aritu aku jumpe brand nike...tapi mahal jgk la...adidas punye blom ade dipasaran..)

-borak2 dengan en.zul..(aka manager..hehe)

memang time 10km pertama tu ade target dlm hati ni nak try buat best time....memang mase tu dah tak fikir placing....tapi lepas u-turn kat jambatan, hancusss...!! sakit sume datang....sengsara satu body....blister tiba2 makin parah...mata pon dah pejam celik...makin ramai la jugak runner2 yang memotong dilorong kanan atau kiri tanpa sebarang signel....sume makin laju last 10km...aku plak makin slow menahan kesengsaraan yang menimpa2....padan muke lagi...

5) akhir skali...last 2km race macam jaaaaaaaaaaaaauuuhhh sgt...2km ke??? (sebab aku tengok signboard 4okm)....penipu btol...nasib mental masih kuat...takkan la 2km jauh macam ni...??....macam2 sumpah-seranah yang keluar ketika itu....kasut kne sumpah...tight kne sumpah...stokin pon kne jugak...termasuklah mengutuk diri sendiri kenapa la lari half marathon mase tu...?? huhu....time tu jugak aku terbayang macam mane sengsara kalo lari full marathon dengan sakit mcm ni?? ffuhhh...tak tercapai akalku...bleh pengsan tengah jalan....jalan plak lurus mase tu (rasa mcm jauh)....kaki nak angkat pon dah tak bleh..CRAMP!!! cramp...!!



gambar-gambar sebelom race je yg ade..
lepas race sebijik gmbar pon xde...

dan....mr.Ronnie PM1 dengan yakin memotong secara senyap..hehe....memang die dah pasang turbo tak mampu den nak kejo....hehhehe...aku mampu melihat jela...bye..bye PM1....mental jela memainkan peranan mase ni...target hanya nak smpai ke garisan penamat...asal smpai pon dah kira bejaya bagi diri aku pada ketika itu...

dan aku menamatkan larian dalam masa
1:35:14...gud timing ke?? memang agak kecewa sebenarnye...(aku ada baca kat blog member2 yang distance die dlm 22.8km....mungkin jugak...??)...mase smpai memang aku dah tak fikir placing....kaki dah sakit.....cari member dan en.zul (aka manager..hehe..) nak mintak baju sweter, tak jumpe...badan dah menggigil sejuk....aku tgk org lain sume rilek je melepak2 tepi laut amik udara segar....aku plak kalo bleh nak menyorok celah kereta sebab taknak kena angin sejuk...tak taula apsal badan aku sejuk semacam...round punye round dah nak pkul 6 baru jumpe member...punyela lame aku mencari dalam lautan manusia mase tu....dah abis lari pon dugaan datang lagi...

-tersenyum gembire sebelum menerima "bencana"..malang tak berbaukan...
tak dapat bau sakit lagi mase ni...-


aku dah hampir pengsan kesejukan...satu badan sakit....bayangkan nak duduk pon tak bleh...nak coling down pon tak mampu....memang muscle satu body cramp......back pain plak datang...jalan tebongkok2...jalan pon dah kengkang...nak bukak kasut pon takut...sebab pedih semacam...kaki kecut sebab basah...tambah blister...nak teguk air pon dah tak lalu...nak temuntah pon ade jugak....dah tak fikir nak begambar time tu...(walaupon sblom race teringin nak begambar dekat board besar PBIM...)....memang fikir nak balik amik selimut dan tido je...memang ini lah half marathon paling SUFFER yang penah aku alami...mungkin juga sebab condition badan tak sesuai lari masa tu...tak penah lagi dlm hidup lari pagi2 buta....ni la 1st time...(mungkin dlm otak dah set ni time tido bukan utk belari...lain kali kena training pukul 3 pagi jugak kot...bagi biase...)

(beratur mengambil giliran untuk merempit...)

lepas tu aku trus balik ke hotel kat geogtown...smpai2 trus FLAT atas katil...tak sedar smpai la tengah hari...bangun dari tidur barula rase okey sket...bangun2 memang pening lalat..tu pon tepaksa bangun sebab nak check out..kalo tak memang smpai ke ptg aku tak sedar kot...punyela penat....

MINTA MAAF byk pada geng2 kaki lari terutama geng CAR kerana tak dapat nak bergambar dan bertegur sapa...sedih jugak tak dapat bergambar kat poster PBIM dengan medal kali ni...memang condition aku hari tu sangat teruk...aku harap ini dapat memberi pengajaran pada diri aku....supaya lebih
BERSEDIA kalo nak buat best timing...insyaAllah...kalo tak training simpan lah niat nak buat best time eh...kalo tak nanti sendiri merana..harap maklum...

INFO ni aku dapat dari buku RUNNING TIMES yang aku beli minggu lepas..dan nasib baik kat runningtimes.com dah ade pasal artikel ni..kalo tak kne la aku copy sendiri dari buku untuk kongsi bersama semua kaki lari....so aku nak kongsi info ni dengan kaki lari sekalian...just learn new info...PBIM pon next week...so kalo masing-masing rasa ade berani dan dah prepare nak pecahkan personal rekod boleh la try teknik ni...

aku pon memang bukan suke sangat bab-bab membace ni....(melukis no satu..hehe) tapi kalo bab-bab membaca pasal running ni memang besemangat...hehe..walaupon buku-buku running sumenye in english...tapi layan jela...tak paham pon try2 la pahamkan...huhu..buku running yang kat pasaran skarang memang bagus-bagus..dan banyak sangat info...tak rugi kalo beli...daripada beli majalah2 hiburan tu...kalo dah kumpul banyak-banyak boleh buat libary kat umah atau simpan untuk anak cucu...hehehe

aku pon slalu beli yang dah expired date...huhu...sebab murah sket..(separuh harge)...kalo yg baru punye issue ni mahal...tiap-tiap bulan nak beli manela aku ade duit...so aku belila yang dua tiga bulan lepas punye issue...kira okeyla tu..yang penting...boleh blaja something new...

memang aku tak penah lagi dengar word ni...GO ZONE?? setelah membaca ape ke benda GO ZONE ni...baru la aku tau yang aku penah menggunakan teknik ni masa event Great Eastern pada bulan Januari yang lalu...masa tu aku telah pecahkan rekod peribadi aku untuk 20km.. 1jam 23 minit...memang kadang2 aku berfikir jugak macam mane aku bleh buat rekod mase tu...so bagi aku teknik ni memang bagus...aku dah try dan rase teknik ni memang bekesan...so tu sebab aku war-warkan untuk tatapan bersama... selamat beramal..

mana la tau teknik ni berkesan untuk semua runner...so kalo dah pecah rekod sendiri untuk PBIM nanti jangan lupa bagi tau aku...bleh aku tumpang gembira skali..hehe...yang penting..enjoy your race...")

akhir kata, doakan aku dapat lakukan yang terbaik untuk PBIM nanti...kaki skarang memang ade sengal2 sket...rasa2 memang dah tak nak training hard..kang menyesal dikemudian hari...huhu...rasa okey time race nanti teruskan..rasa sakit try lawan...tapi ape-ape pon..listen to you body..

GUD LUCK pada semua yang akan berjuang pada PBIM dan DUKE RUN nanti...sama2 kita meriahkan event yang sihat dan sangat bagus ni..jadilah warga negara Malaysia yang sihat...kalo tak lari pon turun la skali...beri sokongan pada rakan2...sangat seronok kalo dapat sokongan daripada semua masa tengah race....gud luck to all runners! jumpe kat penang nanti tegur-tegur la ye...") insyaAllah..

story
aku mase great eastern Januari lepas..HERE

------------------------------------------------------>

"Go Zone" Racing

A strategy for better performance


In analyzing the splits of hundreds of competitive distance runners, it's clear that personal records and breakthrough performances at distances from 800 meters to 10K come only by getting out of your comfort zone and into your "Go Zone."

Go Zone racing involves serious mental toughness and some risk-taking, as well as a heavy dose of pre-race planning. It is not for the faint of heart. It is for runners who want to perform their best, who want to challenge themselves, who want to go beyond their previous bests.

In short, Go Zone racing puts particular emphasis on the most critical race stage -- the stage where you likely fail to stay on pace and the goal slips away. For most runners, this occurs in the third quarter of races (see chart), the time that is usually the No-Go Zone. But with the right mindset, you'll turn this into your Go Zone and your next races into breakthroughs.

Pre-Race:

In your mental prep in the hours (and possibly days) leading into the race, get mentally ready to run fast. The efficacy of this is demonstrated in the "Carlsbad Phenomenon." The Carlsbad 5000 in California is the site of multiple world records and untold PRs by inspired non-elite runners. These records are not because the course is fast; it is not hard, but it does involve two 90-degree turns and two 180-degree turns, plus two slight inclines. It's the mindset. Everyone knows the race is going to be fast so they get mentally ready for it. They expect it to be a fast race, and so it is. Transfer the Carlsbad Phenomenon to your next race. Go into it expecting it to be fast and it likely will be.

The Start:

In the Start Zone, you must be aggressive. You must get out strongly for the first portion of the race (the first one to three minutes of a 5K, for example). Your Start Zone pace for most races will be slightly faster than goal pace but still under control and not too fast. While you won't win the race or PR here, you will set the tone of the race.

Fast Rhythm Zone:

The next section of the race is about finding a relaxed but fast rhythm -- that cadence and stride that is quick but relaxed and where you are smooth and fast. You are simply trying to stay on pace but cover ground as easily as possible. If you can do this and do it relatively relaxed, you'll be ready to attack the Go Zone.

The Go Zone:

This is it! After you pass through the halfway point, you enter the Go Zone. In this section, significantly increase your intensity and attack the race. This is vitally important, as the race will be getting harder and harder. You simply must increase your intensity to keep the pace going. Know that if you can just push harder through this section of the race and keep your pace on target, you will achieve your goal.

A good idea is to not only increase your intensity internally, but also to focus on something external. If racing in a pack, move up in the group. If racing in a line of runners, pass someone. If racing alone, pick out a point up ahead on the road or somewhere on the track and focus on running harder to that point. Then, pick another point or pass another person. Do whatever you must to keep the pace going. It's going to hurt -- breakthroughs always do -- but the suffering will be minimal compared to the days and sometimes weeks of knowing you didn't give it your all.

The Get-Time Zone:

Once through the third quarter of a race, you enter the Get-Time Zone. We can all sprint at a pace faster than goal pace. The key is that you must start your push toward the finish line earlier than you normally do. Don't wait until you see the finish line. You can't score too many precious seconds in the last 100 meters. But if you start your push to the line earlier (the last 1 to 2 minutes to go in a 5K or 10K race, for example), you'll score several seconds that can be the difference in your performance. It's not easy, of course, but if you can get your brain to risk it, and your legs to obey, you can Get Time.

It might take several races before you get the hang of Go Zone racing. But try it enough and eventually it will become the norm. If your experience is like that of others who have mastered it, get ready to re-write your personal record book.

Go Zone : Racing Rules

1) You must be race fit. For that reason, Go Zone tactics work well later in the race season.

2) You must be realistic in your racing goal relative to your training. No wishful thinking or exaggerating what is possible.

3) You must be willing to straddle the fine line between going too fast and going perfectly fast. Even "failure" will help you better understand where that line is.

4) You must be engaged in your races and specifically focus on the task of each zone.

Greg McMillan is an exercise physiologist and USATF-certified coach who helps runners via his website mcmillanrunning.com
Presented by
ADIDAS Malaysia
Joined ME....
Become a Runner...
Coming Soon....



EVERY RUNNER IS DIFFERENT
We all have our goals - They help to define who we are and where we want to be. But sometimes we just need support and that extra push to stay motivated.

The adiNation of Runners is a running club with a different. The goal of the club is to provide members with value-added training and special privileges to train and motivate them to achieve new fitness levels.

impossible is nothing...
semalam POWERMAN 2009 telah melabuhkan tirai...memang aku sangat teruja tengok kawan-kawan yang join event ni....teringat kenangan time aku join MALAKOFF UNIVERSITY DUATHLON SERIES 2008...sebab POWERMAN dan duathlon ni sama je..cuma nama je lain..

teringatku pada KENANGAN LALU...MALAKOFF UNIVERSITY DUATHLON SERIES 2008

memang mase tu adalah satu pengalaman yang sangat best....sukar di gambarkan....sebab masa tulah aku mula-mula bergiat aktif dalam sukan running ni....serius aku cakap...memang mase tu ilmu aku ZERO.....ape pon tak tau....lari ikut suka hati...training tak tau...teknik lari tak tau...ape pon tak tau...warming up tak tau...semua pasal running pon aku tak tau...tapi semuanya bermula dengan MINAT dan belajar dari kenalan-kenalan ketika join Malakoff masa tu......

nama-nama yang aku tak bleh lupa...Bird..Mat..Wan...dan Ejad...mereka nila kawan2 yang menarik minat aku untuk running....dan join event Malakoff mase tu....skarang sumenye dah hilang entah ke mana....habis blaja sume dah busy dengan kerja masing-masing....apa-apa pon aku nak ucapkan terima kasih kepada diorang ni sebab menarik minat aku mase tu untuk start aktif semula dlm sukan...masa ni jugak aku mula kenal dengan Bro daud yang skarang dah jadi otai triathlon..bro chan dari UPNM yang otai jugak...dan bro Ong kakithon..boleh dikatakan masa itu...DISINILAH SEGALANYA BERMULA...

TEAM UiTM 2008 kenangan dulu-dulu..dari kiri ejad, Bird, Mat, aku & Wan..

segalanya bermula dengan MINAT....dan seterusnya datanglah SEMANGAT yang aku rasakan luar biasa bagi diri aku...bile difikirkan balik kenangan lalu, terasa sekarang memang banyak perubahan...walaupun baru setahun lebih berlalu...banyak yang telah aku pelajari dlm sukan running ni...
daripada latihan...disiplin...semangat...motivasi...persaingan....kesakitan...kejayaan...mahupun kegagalan..semuanya dah aku rasai...ini yang aku anggap sebagai satu pengalaman dan perubahan yang besar dlm hidup aku....

aku masih ingat...aku mula2 syok nak join MALAKOFF ni pon sebab untuk fitness sblom join KING OF THE ROAD 2008 (untuk event half marathon).....first time masa join malakoff ni perasaan cuak nak start race susah nak digambarkan...tengok mamat-mamat yang pakai baju suit yang ketat2 tu pon dah cuak....tengok kasut diorng...dengan spek mata....blom tengok diorng running lagi..huhu...tengok basikal masing-masing jangan cakapla...sume harga mau paling murah Rm10 ribu...memang saiko abes...huhu...

aku masa tu, basikal pon chap ayam je..brand Poligon...tu pon nasib baik uitm ade beskal yang dah tesadai dlm pusat sukan yang masih boleh digunakan..hampir-hampir karat dah...kasut pon pakai kasut running yang dah brape tahun punye pon aku tak tau....sebab tu je yang aku ade...aku ingat lagi kasut tu..name die adidas CubatoPLUS...memang kasut kesayangan aku skrang ni...aku siap pegi tampal dan paku tapak kasut ni sebab dah haus...hehe...kelakar plak bile ingat balik...semangat runing punye pasal....sekarang kasut punye la banyak...pilih je nak pkai yang mane...syukur alhamdulillah dengan apa yang aku ada sekarang...

semangat ketika tu memang tinggi....walaupon pakai kasut buruk...beskal pon nasib baik ade...tapi semangat lah penentu segala2nya...aku ingat lagi...sebelum MUDS kat UPNM aku eksiden beskal...bahu ni luka teruk..nasib baik tak kne jahit je...nak belari punye pasal memang tahan je sakit...tapi memang aku tak sangka jugak boleh dapat tempat ketiga keseluruhan ketika itu...memang satu kenangan yang sangat manis untuk aku ingati...

DALAM KENANGAN...




kat UPNM..bahu kanan yg luka...



>MUDS 1, UKM : 19 July 2008< VIEW RESULTS >
> MUDS 2, UM : 26 July 2008< VIEW RESULTS >
> MUDS 3, UPNM : 2 August 2008< VIEW RESULTS >
> Top Duathlete, Top & Best Uni< VIEW RESULTS >


POWERMAN 2010??
insyaAllah kalo ade rezeki memang aku nak sangat join event ni tau depan..harap2 ade geng yang boleh pegi sane...basikal pon nak kne cari dulu..memang seronok tengok kawan-kawan yang join POWERMAN tahun ni....insyaAllah aku akan kembali beraksi dalam duathlon tahun depan..tahun ni macam-macam masalah yang datang..dengan injury lagi...harap tahun depan takde apa2 masalah...aku kena berusaha untuk improvekan running 10km...dapat maintain 10km dlm 40minit pon dah cukup baik...prestasi skarang memang aku rasa takde masalah untuk maintain pace training 1okm dengan timing dalam 45minit...

tapi perjalanan masih jauh...so training pon kne konsisten dan doa-doa takdela kne injury yang teruk lagi.....lepas tu kne training cycling plak...dan harap dapat join MALAKOFF duathlon dulu tahun depan sblom ke POWERMAN 2010..insyaAllah...


DUA MINGGU LEPAS aku berpeluang pulang ke kmpung halaman..Kuala Terengganu...balik kali ni aku tido di Resort kat Kelulut, Marang Terengganu. sbb ade sedikit program kat sini..memang agak semangat sbb tempat ni memang ade pantai yang cantik...depan pantai boleh nampak Pulau Kapas...fuhhh..memang best...aman dan damai...

dan yang paling penting rase semangat sebab boleh running kat tepi pantai...kalo dah gile belari ni memang bahaye...kat mane-mane pegi pon pikir nak lari je....kasut running memang sentiase ade ke mane saje aku pergi...sebab kadang-kadang pegi jalan pon memang pkai kasut running..huhu

contohnye kalo pegi jalan2 kat KL dan pastu nak balik aku tak terus balik rumah...tapi singgah kat KLCC Park...running dulu...lepas solat maghrib kat masjid KLCC baru balik umah...running sukan yg paling mudah..tak payah nak cari tempat sesuai...sume tempat boleh redah kalo nak running....nak seribu daya tak nak memang banyak lah dalihnye...sape ade jam GPS ke memang lagi seronok...balik umah bleh cek tadi lari kat mane...tapi jam RS200sd aku pon okeyla jugak..sebab boleh bg tau distance n pace time running...

smbung balik story running kat pantai..memang ni new experince....lari kat pantai memang tak rase penat sgt..sbb bile dengar bunyi ombak...dengan angin kuat lagi...fuuhhh...memang enjoy....byk jugak benda baru yg aku blaja bile running tepi pantai...cari new info kat intenet pasal running at the beach...kebanyakan story runner2 ni sume lebih kurang dengan ape yg aku rasai...

antara yg paling best aku blaja bile running tepi pantai ni ialah.... kne pandai running dengan pace yang sama (maintain pace)...sebab baru aku perasan yang ombak yang memukul pantai ni akan naik dua kali dlm satu mase..iaitu satu mase ombak akan naik tinggi...dan satu masa pula (dalam 3-4saat) ombak akan naik rendah...so dari situ aku kne bajet, running time ombak rendah...sebab kalo ombak tinggi memang basah kasut aku time tu...memang aku pon tak reti nak cerita macam mane.....

tapi kesimpulannya...aku nampak sesuatu yg hebat...ciptaan Allah ni memang luar biase...ombak yang memukul pantai ni sebenarnye memang beralun2....mungkin kalo dari atas langit boleh nmpak...macam wave (wave mcm blaja fizik time spm dulu..huhu) mengikut tempoh mase yang tepat iaitu mase ombak naik dan turun adalah sama...yang aku nmpak lebih kurang macam ni la..

"ombak tinggi naik...turun..ombak kecik naik..dan turun..dan begitulah seterusnya..." so aku akan berlari pada masa ombak tu turun...

so...bile running tepi pantai aku akan ikut pace ombak yg pukul pantai ni...sbb aku perhatikan waktu die same je....kalo aku lari lambat sket...atau terlalu laju..aku akan basah kuyup kne ombak tinggi....sebab tak ikut mase yang tepat untuk ombak tu naik...memang ade challenge jugak la walaupon lari sorang2...

hmm...memang susah nak cerita pengalaman ni....kne tunjuk sndiri baru orang paham kot...memang aku rasakan lari tepi pantai ni sangat menarik....time lari memang aku akan pandang ke arah ombak yg akan naik..so aku boleh bajet pace yang sesuai...memang bile pikir paling macam tak pecaya yang ikut ombak pon boleh belajar something new...pace ombak yang aku ikut ni boleh tahan laju..dalam 4:45 minit per/km jugak...

tapi mase hari kedua...cuaca mendung..dan aku rase kat laut sane hujan...angin kuat dan sejuk...slalu angin pantai panas..tapi angin time ni rase sejuk macam kat cameron highland...bile nak running tepi pantai memang masalah masa ni...sebab ombak naik terlalu tinggi dan cepat...tak mampu aku nak follow pace ombak yang naik time tu..rasa2 pace memang dalam 4:15minit per/km baru boleh follow kot...habis basah lencun mase ni sbb tak mampu nak ikut...huhu...

ni antara tips2 yang aku baca bile nak running tepi pantai...
from:
http://www.eugeneloj.com/2007/01/beach_running_t.html


Proven Beach Running Tips - Updated and Revised

Save Yourself From Being In Pain
When You Run on the Beach . . .

The information below (all 60 seconds of it) will spare you from being in pain
and embarrassment.


Lately I’ve been doing quite a bit of running on the beach. The beach is probably my favorite running surface. It’s more difficult to run fast but you don’t get as much impact as hard surfaces like pavement.

The information below was collecting by running hundreds of miles on Florida's beaches.
There is nothing like a sprained foot or prickly heat rash to get you thinking, "I wish I would have known that before I started!"

Feel free to comment and add your own suggestions below the post.

Beach_running

Beach Running Recommendations

  • Run at or near Low Tide. It is significantly easier to run around Low Tide. The beach tends to be firmer and flatter at Low Tide. The Internet is usually a pretty good place to find tide information. If you have a GPS unit they are usually equipped with tide information. To find more information on tides visit the following site: Tide and Current Predictor. If you run going into a low tide period the surf tends not to creep up on you.

  • Why NOT run at High Tide? If you try running at High Tide you are running higher on the beach and usually at an angle. The sand is also significantly softer and very uneven, making it more difficult to run and easier to hurt yourself. The few times I’ve tried to run at High Tide my knees and hips took a beating. It took almost four days from one High Tide run to walk without pain.
  • If you are going to run longer than an hour, split the Low Tide. Start 60 minutes before Low Tide and then continue 30 minutes past. Adjust accordingly.

  • Run close to the water and watch the surf lines. If you watch the surf you can choose the firmness of the sand under your feet. Don’t run too close to the surf or you’ll find yourself trying to escape getting your shoes wet.

  • Wear sneakers and socks while running. I will admit running shoes and socks might not be the most fashionable. But, I’ve learned through a sprained foot and really bad blisters that socks and sneakers are recommended. There have been numerous occasions where I’ve passed broken glass, sharp sea shells, and jelly fish. Somehow stepping on those objects barefoot doesn’t seem appealing. Your sneakers also help in giving your foot better support. Take an old pair of running sneakers with you, they're likely to get wet. Arch support helps.

  • NeutrogenaWear a High Quality Sunscreen. Even if you're out for a quick run, sunscreen is highly recommended. Two of my friends were in the intense Florida sun for just 45 minutes without sunblock . . . they had the worst sunburns I've ever seen in my life. Their skin was burnt so badly it went beyond "lobster red" and turned purple! Both of them were in pain for almost a week with blistering and ridiculous skin pealing.

    Why High Quality Sunscreen?
    Aside from preventing sunburn, you want to use sunscreen that WON'T clog your pores. Clogged pores cause sweat to get trapped below your skin and cause heat rash (prickly heat). Trust me, it is extremely uncomfortable. Lately, I've been using Neutrogena Healthy Defense Sunblock Lotion, Oil-Free SPF 45 with good results. Stay way from cheap sunscreen, you get what you pay for! Also consider showering and gently scrubbing down with a good loofah and shower gel after your run.
  • Twilight Beach Jogs - Running at night is actually pretty easy and just a darn cool thing to do. It helps if you can find a night where the moon is up to light your way. You'd be surprised at how much you can see. Again, I'd recommend splitting a low tide.

Running is yet another great way to generate ideas. Unfortunately it is not the most conducive environment for taking notes. There are portable voice recorders and small note pads, but I have yet to find anything that is not cumbersome.


If you enjoy running and you’re going someplace with a beach, pack those running shoes.



Event: Larian Festival 1 Malaysia 2009
Distance: 10KM
Date: 25 October, Sunday
Time:8.00am
Venue: Bandar Seri Botani, Ipoh.
Rewards : Trophy & Cash for top 20

MY_distance: 10.0km
MY_timing: 39:16
MY_bib no: C095
MY_max HR: 194
MY_avg HR: 187

MY_placing: 9


FIRST WEEK TRAINING...SUCCESS!
Larian ini adalah salah satu persediaan atau latihan utk PBIM nanti...syukur alhamdulillah, latihan minggu lepas aku rasakan sangat membantu utk meningkatkan tahap endurance...

selasa dan khamis adalah hari utk latihan speed..walaupon rase smpai nak temuntah tapi memang berguna bile time latihan pre-race minggu ni...dan hari lain digunakan utk long run dan easy run dalam 45minit...

memang maintain pace dlm 45minit utk long run dan easy run sgt membantu utk maintainkan HR...kalo lari bwh 30minit memang tidak begitu membantu sbenarnya...pace jugak tidak perlu laju (average 4:40 per/km) kerana kalo laju sgt akan memberikan kesan mase race sebenar nti..kaki akan jadi berat sebab muscle tak sempat nak recover...training plan ni aku rase mmg bagus utk jangka masa panjang...

so..aku rase dlm larian 1 malaysia minggu ni aku just anggap ini sebagai latihan..masa pon agak baik utk 10km..39:16...memang aku tak sangke jgk sbnanrye...memang target pon nak buat dlm 43 minit je sbb nak tengok condition fitness selepas latihan minggu ni..syukur alhamdulillah..semua berjalan lancar setakat ini...

laluan larian juga agak landai jadi pace pon just maintain sepanjang larian ikut kemampuan mase tu...cuma ade ketika memang rase penat..tapi aku try follow org supaya tak terlalu penat...tak taula apsal perut meragam time lari mase ni...senak semacam..mybe ade salah makan kot...
..memang enjoy time running...lagi 2km ke garisan penamat beselisih dengan runner2 laen yg sedang bertungkus lumus utk teruskan larian...mcm biase jugak aku akan berikan tempukan semangat...siap ade runner yang sep-sep tangan lagi dengan aku time tu...hehe..memang enjoy..")