Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

episod malang...+ NEW learning...

semalam hari yg tak dapat aku lupakan...mmg agak malangla...ptg smlm aku rase agak tension dgn masalah kaki aku..dan aku rase mcm saje2 nk pegi jog kat KLCC Park...hhmm..mmg semangat ade..n aku bajet running ptg ni tanpa mkn ape2 ubat....jam skarang pukul 5.15PM. aku bergerak dari umah utk ke KLCC.. sedang aku berjalan ke perhentian bas, ade la dlm lagi 30m nak smpai simpang bastop...ZOOM! bas yg aku perlu naik dah jalan!!...huhu..mmg bengang gile..kalo nk tunggu lagi bas lain mmg lagi sejam la....episod malang yg pertama berlalu.. so aku pun berjalanla ke bandar baru ampang..kira2 2km dari umah aku....mmg masih lagi bersemangat..walaupun jam dah nk 5.30 PM...lagi pun tunggu bas kat sini lagi cepat....byk bas yg pergi ke KLCC...so aku dpt naik bas selepas 6minit menunggu...

ketika bas ini sudah sampai di dpn ampang point..tiba2 episod malang yg kedua plak datang..mula2 aku tgk ujan mcm rintik2..pastu...FUHH!! tibe2 ujan lebat..padahal aku tgk langit tadi cerah je...adoi2.....sesampai je kat KLCC ujan mula2 mcm dah nak reda...ade la rintik2 sikit..aku pun dengan semangat tryla nak stat jog..tapi....kaki aku pulak meragam..serius..mmg sakit gile...nk start jog tu mmg menyiksakan..dahla ujan...aku tabahkan hati...sedang aku berlari..tiba2 episod malang yg seterusnya berlaku...ujan turun dengan lebat secara tiba2..kaki aku pun time dah tak mampu nak berlari...mmg aku sedih..dah menangis dah time tu..nasib baik ujan..takla nampak sgt kalo aku nak menangis..huhuhu...aku pun berjalan la kat atas track KLCC Park di dalam ujan yang lebat....nasib baik aku mampu lagi berjalan..kalo tak kne call ambulans la amik aku anta umah..sedih2...mmg satu loop je aku lari...dah tak mampu kaki ni nak menahan impact berlari...tamatlah training ptg ni...

aku pun berjalan ke bastop KLCC utk tunggu bas..hujan semakin lebat...mmg aku dah basah kuyup dah time tu..sume org kat sekililing pandang pelik je...budak ni biar btol mandi ujan kat KLCC?? huhuhu...mmg aku dah tak pk ape dah time tu...kebetulan bas utk ke ampang smpai..aku naikla bas dengan basah kuyup satu badan...dalam bas tu dah la sejuk gile..betambah sengsara la aku ptg tu..huhu..malang2...aku tetap sabar...syukurla antibody aku masih mampu bertahan dlm bas yg sejuk tu...syukur jgk jln ampang tak jem time tu..kalo jem dan aku tepakse tungu lame lagi dlm bas mmg bleh crem satu badan..huhu...smpai kat bandar baru ampang..ujan tak reda2..jam dah masuk 7.15PM...turun dari bas badan aku dah rase laen macam..tadi sejuk gile..pastu kuar bas ujan lebat campur angin lagi..adoi..mmg mental dan fizikal aku btol2 tercabar time tu...

walaupun hujan lebat...aku terpakse jgk meneruskan perjalanan pulang....mmg tak bleh nak tunggu ujan ni reda..kalo tak confirm kul 8.30PM pun blom tentu smpai umah...aku nekad time tu..mmg aku perlu berlari utk smpai ke rumah..ade la dlm 1km lagi nk smpai umah..ujan lebat dan guruh sabung menyabung time tu....langit mmg dah gelap gile...dan syukurla..time tu kaki aku tiba2 okey...die tak meragam mcm tadi..die mcm tau2 je aku dlm kecemasan....dan tanpa memikir panjang...aku memecut berlari dalam hujan..fuhhh...mmg ni la pengalaman pertama aku lari dalam hujan sejak dari skolah rendah..huhu...hujan sgt lebat dan sejuk gile....lagi satu bahaye sbb dah gelap time tu..kalo kereta tak nampak aku bleh kne langgar..huhu....akhirnya..penyeksaan berakhir...aku selamat smpai dirumah...n badan aku time tu mmg laen macam je rase...panas ade..sejuk pun ade..so utk mengelakkan diri aku dari demam aku pun telan la "4LIFE TRANSFER FACTOR" agar dpt mengembalikan semula antibody dan sistem imun aku.... syukur alhamdulillah..benda ni berkesan..")

memang ni la pengalaman running aku yg agak pahit..huhu..takpela...bleh kuatkan mental aku jgk...SPIRIT of running..hehehe..mungkin ni sume ade hikmahnya...memang semangat nak running agak down jgk selepas melalui hari ni...tapi takpela.. aku redha..

dan....mlm tu aku saje2 la surve internet...saje nak cari maklumat pasal kaki aku yg injured ni....dah akhirnya..aku rase..aku tahu kenapa injured ke atas diri aku ni berlaku..huhuhu...dan tanpa disedari juga...aku jumpa sesuatu info yang BARU tentang RUNNING..hehehe..serius...memang aku btol2 terkejut dan teruja dgn info yg baru aku tau ni....mmg aku tak pernah terfikir pun aku akan jumpa maklumat yg berharga mcm ni...dan sememangnya aku sedang mencari dan belajar tentang info yg baru aku jumpe ni...so? ade sape2 nak tau? huhu..tunggu eh...")

*bila aku jumpe maklumat ni rase mcm aku nak ubah kerjaya idup aku...rase mcm nak jadi coach running pun ade n rase nak jadi PRO pasal BIO-mechanics of RUNNING....lebih kurang sport science la...huhuhu....rase mcm Running SPIRIT tetiba dtg...sbb sekarang aku tahu kenapa HAILE , Usain BOLT dan world champion runner bleh berjaya dlm bidang running diorng....kenapa diorng bleh pecah rekod dunia...?? skarang aku tahu...walaupun dalam jarak larian yg berbeza....mmg sesuatu yg menabjubkan aku belajar semalam...hmmm..pelik2 dan menabjubkan...!!!


5 comments:

zulhassan said...

apa ni main berahsia pula.

Apa barang yang yang ko jumpa tu, kongsi info sikit tak salahkan. Kalau kongsi gelap tu lain cerita memang aku tak nak ambil tahu.

naz runnaz said...

pergghh!!! memang dasat la hg edan, kuat tul semangat hg; salute aku kat hg....aku dulu time kena injury; cuba gak training; try pegi lari plan2 tetiba xsampai 1k pastu kaki xlih lari....bila nak patah balik..kena jalan...huhuhu! tp time race aku belasah gak race...huhuhu! tp pastu lps race trus kengkang cam kena khatan...tp nasihat aku; hg kena rest la pasal hg ada misi utama...MASUM

aku kaki LARI said...

syah>zulhassan

hehehe...tak de rahsia ape pun bro..just panjang kalo nak explain...sy dah blaja tentang running technique yg terbaik...yg world champion sume gune..dgr sedar atau tak sedar...running tanpa melawan GRAVITY BUMI..hehe

aku kaki LARI said...

syah>naz runnaz

huhu..syukurla masih ade semangat..
abg dulu injured brape lame??teruk tak??macam mane bleh baik??

btol2..mmg sy sedang fikirkan utk berehat..mmg matlamat MASUM tu lagi penting...trima kasih beri semangat..")

naz runnaz said...

ermmm....memula kena tu time BP Oren run (13/04/08)..injury tu memula kena sebelah jer, pastu trus blasah kena di kedua belah pinggang kanan dan kiri pastu betis kanan, memang azab...pastu taklih training langsung! ..time race mmg taklih lari...sblm ada race...malam tu blasah ARCOXIA yang zulhassan sarankan, zulhassan saran makan tu pastu rest! aku lak guna utk pi race...huhuh!!...kalo tak makan..mmg taklih nak lari...time tu aku still buat rawatan susulan seminggu 2 kali kat PPUM, depa buat electric kat smua bahagian yg aku sakit...klinik aku dah pegi lebih dari 4 buah...huhu! urut tak branik! pasal org cakap kat aku takut salah urut..jadi lain kang! tp itu memasing ler...tp tiap ahad ada race aku belasah gak...tu pasal la lambat baik...huhuh! tak silap aku...time Tmn Bkt Kiara Relay Run (23/11/08) baru ada rasa ok...pastu baru la brani aku pi KRI Ipoh Run tu..Utk hg mmg wajib la rest...ermm...pasal MASUM tu...cam aku ni...takde MASUM2 cam hg..ermm..jaga diri huh!