Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

yang penting SEMANGAT...bukan ALASAN...



An Elite Athlete Training Without a Coach....??

FULL STORY
(CLICK this PIC)

memang menarik artikel yang aku jumpa hari ini..
boleh kata, skarang ni...
setiap hari aku baca tentang artikel2 menarik pasal dunia larian....
artikel2 pon...semua yang english...
so..bagus jugak la...(bleh improve english sket2..hehe)
memang ini pon salah satu yang sangat menarik...

so..
aku rase...
boleh jugak aku kongsi dengan anda semua...
kalau aku baca sorang-sorang...
pastu simpan artikel ni buat pekasam...
tak berguna jugak kan...
lebih baik sharing...

everyday...
we learn something NEW...
to improve our self...
too be...
a better person..
better untuk siapa???
FOR YOUR SELF...!

"Jadikan hari ini lebih baik dari semalam..
dan esok lebih baik daripada hari ini
..."
-hadis Rasulullah-


so, PERSOALAN sekarang...??
untuk menjadi yang terhebat...
hebat..dikalangan yang terhebat...
adakah anda perlukan seorang JURULATIH??
hmmm...
kini apa yang aku selalu persoalkan...
boleh terjawab...

memang kadang2 aku tertanya-tanya...
mengapa orang tu lari laju sangat??
dalam hati ni cakap..
"alaa...die tu ade coach..memangla laju..."
"hmm...coach die ajar bagus..so..die pon bagusla kan..."
"entah apa coach dia bagi makan..haha..(gelak sorang2..)"
"mesti ade coach baru die rajin training..."
"ala...die tu budak Sukma..wakil negeri...memangla dah bagus.."

TETAPI...
persepsi aku sekarang...
dah berubah...bila..
TERbaca artikel ni...
memang terkejut jugakla...
yela..bila dengar benda baru...
mestila teruja dan terkejut kan..??

hari ini...
aku kenal...seorang lagi runner yang hebat...
nak jadi hebat..
kena la belajar dari yang hebat...hehe

nama dia..
HENDRICK RAMAALA...
bila aku dengar story dia ni..
aku agak terkejut..sebab...
kisah idup die lebih kurang macam aku dulu-dulu la...hehe
nak tau sebab ape?
sebab dulu dia ni pemain bola sepak...
then...
bile dia da tak dapat masuk dlm team kat university dia..
so dia start la running...
motif dia running??
untuk stay in shape...and RUNNING FOR FUN..

aku dulu masa skolah pon macam tu jugak...
memang serius main bola...
dulu..aku main bek kiri...
pernah la wakil skolah smpai peringkat daerah gombak..
tapi...di sebabkan badan aku ni kecik je...
so..tak sesuaila nk jadi bek..
huhu...

time kat Mrsm pon...
memang aktif main bola...
kalo free kick..
memang aku je la yg amik..haha
memang aku study pasal freekick beckham...huhu


memang dulu...
masa lapang aku..main bola je ptg2...
boleh ckp gila main bola la...
futsal pon memang gile...
mcm2 kasut futsal ade...
mcm2 skill jugak aku blaja..
makan bola...minum bola..tido bola...

tapi..
lepas aku stat serius running...
memang dah stop main bola..
stop main futsal...
kwn2 ajak main...
memang aku dah tak main dah...
lantak korang la nak cakap ape...
running lagi enjoy beb!

aDOOiii...!

dan sebab utama??
senang sgt injured bila main bola...
bile dah buat skill macam2...
org pon panas...
main terjah je kaki aku..
aku plak yang panas...
pastu...
nak running dah tak bleh...
kan ke menyesal tu...

story aku ni...
SEBIJIK macam story..
mamat HENDRICK RAMAALA ni...
huhuhu...
tu sebab la aku tekejut...

lagi pon..
memang aku start running dulu pon...
memang for fun...
pastu...
running untuk...
tingkatkan pencapaian diri sendiri...
untuk capai timing target...
ada target...
so dari situ lah kita dpt improve diri kita...
bukan ada orang suruh pon...
tapi semua nya...
DIRI SENDIRI...

memang slalu orang tanye aku...(soalan Lazim)
(dah tak tau brape ramai yg tanye...)

"ko slalu training hari-hari buat ape...???"
"...tak penat ke...??"
"..aku tengok ko...aku yang penat..."
"...boleh menang ke..???"
"...slalu dapat no brape..??"
"..dah la nak kena bangun awal gile nak pegi event..."
"..main futsal kan best...dapat score banyak..puas hati..."
-team masa kat MRSM-
(aku bawah..tiga dari kiri)

dalam hati aku cakap...

"huh..soalan bodoh..."
"..cakap dengan korang ni..."
"...memang takde faedah..."
"...takde spirit langsung..."
"...main futsal...bayar mahal2...habis mcm tu je.."
"..ape korang dapat??...habis futsal...isap rokok byk2.."
"lagi tak de faedah..." (hangin je dlm hati ni...huhu)

sory la sape yang terasa...
So bagi aku...??

Running is the BEST...
to improve your self...
discipline your self...
become..
better...and...better...
everyday...

tu sebabla jugak..
aku start tubuhkan running club..
(UiTM Runners CLub)
dan
aku start buat running blog...
sbb nak share pengalaman..
menarik minat kwn2 running...
dan membantu kwn2...
menjalani gaya hidup sihat...

SO??
ape yang penting??...
SEMANGAT yang penting...
tak kisahla...
ada coach ke tak...
yang penting...
buat apa yang terbaik..
untuk diri sendiri...
disiplinkan diri...
ikut jadual yang..
kita sndiri buat...

aku rasa la kan...
event yang individual ni...
memang sangat bagus...
dari situla..
kita dapat mengenal siapa diri kita...
apa yang MAMPU kita lakukan...
apa POTENSI DIRI kita...(cewahh..hehe)

aku bukan nak kutuk sport yang group2 ni...
sebab..
yang group pon bagus jugak..
semangat berpasukan kan...
tapi...
sape yang paham...
paham la ape yang aku rasa...
dan ape yang aku cuba smpaikan...

adios..



10 comments:

run..........as u like..... said...

Salute u...condition i lebih kurang cam u...all d bes in ur running club!

ImRaN AnuAR said...

nak maju kene la bawak diri sendiri.. huuuuu

ramlan said...

teruskan....go..tengok camne gaya haile run, tak yah coch, yg penting smart train.....success bukan ni bulan tapi tahun depan.

fusuna said...

bagus ah spirit as a runner~
good article and good point.
and good thoughts

kaki LARI said...

syah>ong kakithon

thanx bro...skarang i da tak handle lagi..huuhu..all da best to u!

kaki LARI said...

syah>imran

btol3...kalo tak smpai bile tak maju..

kaki LARI said...

syah>fusuna

yeah..running spirit.hhehe
thanx..! rehat elok2..tc

mclarenna said...

I like one statement u wrote:
"..ape korang dapat??...habis futsal...isap rokok byk2.."
"lagi tak de faedah..." (hangin je dlm hati ni...huhu)
Hahaha...so true...and after futsal makan banyak and lepak lamaaa...apakahhhhhhhhh konsepnya tuh

kaki LARI said...

syah>mckarenna

hahaha...lifestyle zaman skarang..biase la..lepak mamak..

tu sbb la org main futsal badan tak turun2...ingt maen futsal dpt la kurang lemak sket...rupe2nye makin betambah...hehe

Anonymous said...

AKAK SOKONG KO,KLU NK WARM UP B4 MAIN BOLA PUN KENA BERLARI...KENA KEJAR ANJING KENA LARI,KENA RAGUT PUN KENA LARI...RUNNING IS EVERYTHING