Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

New Experience..Running on the Beach...

DUA MINGGU LEPAS aku berpeluang pulang ke kmpung halaman..Kuala Terengganu...balik kali ni aku tido di Resort kat Kelulut, Marang Terengganu. sbb ade sedikit program kat sini..memang agak semangat sbb tempat ni memang ade pantai yang cantik...depan pantai boleh nampak Pulau Kapas...fuhhh..memang best...aman dan damai...

dan yang paling penting rase semangat sebab boleh running kat tepi pantai...kalo dah gile belari ni memang bahaye...kat mane-mane pegi pon pikir nak lari je....kasut running memang sentiase ade ke mane saje aku pergi...sebab kadang-kadang pegi jalan pon memang pkai kasut running..huhu

contohnye kalo pegi jalan2 kat KL dan pastu nak balik aku tak terus balik rumah...tapi singgah kat KLCC Park...running dulu...lepas solat maghrib kat masjid KLCC baru balik umah...running sukan yg paling mudah..tak payah nak cari tempat sesuai...sume tempat boleh redah kalo nak running....nak seribu daya tak nak memang banyak lah dalihnye...sape ade jam GPS ke memang lagi seronok...balik umah bleh cek tadi lari kat mane...tapi jam RS200sd aku pon okeyla jugak..sebab boleh bg tau distance n pace time running...

smbung balik story running kat pantai..memang ni new experince....lari kat pantai memang tak rase penat sgt..sbb bile dengar bunyi ombak...dengan angin kuat lagi...fuuhhh...memang enjoy....byk jugak benda baru yg aku blaja bile running tepi pantai...cari new info kat intenet pasal running at the beach...kebanyakan story runner2 ni sume lebih kurang dengan ape yg aku rasai...

antara yg paling best aku blaja bile running tepi pantai ni ialah.... kne pandai running dengan pace yang sama (maintain pace)...sebab baru aku perasan yang ombak yang memukul pantai ni akan naik dua kali dlm satu mase..iaitu satu mase ombak akan naik tinggi...dan satu masa pula (dalam 3-4saat) ombak akan naik rendah...so dari situ aku kne bajet, running time ombak rendah...sebab kalo ombak tinggi memang basah kasut aku time tu...memang aku pon tak reti nak cerita macam mane.....

tapi kesimpulannya...aku nampak sesuatu yg hebat...ciptaan Allah ni memang luar biase...ombak yang memukul pantai ni sebenarnye memang beralun2....mungkin kalo dari atas langit boleh nmpak...macam wave (wave mcm blaja fizik time spm dulu..huhu) mengikut tempoh mase yang tepat iaitu mase ombak naik dan turun adalah sama...yang aku nmpak lebih kurang macam ni la..

"ombak tinggi naik...turun..ombak kecik naik..dan turun..dan begitulah seterusnya..." so aku akan berlari pada masa ombak tu turun...

so...bile running tepi pantai aku akan ikut pace ombak yg pukul pantai ni...sbb aku perhatikan waktu die same je....kalo aku lari lambat sket...atau terlalu laju..aku akan basah kuyup kne ombak tinggi....sebab tak ikut mase yang tepat untuk ombak tu naik...memang ade challenge jugak la walaupon lari sorang2...

hmm...memang susah nak cerita pengalaman ni....kne tunjuk sndiri baru orang paham kot...memang aku rasakan lari tepi pantai ni sangat menarik....time lari memang aku akan pandang ke arah ombak yg akan naik..so aku boleh bajet pace yang sesuai...memang bile pikir paling macam tak pecaya yang ikut ombak pon boleh belajar something new...pace ombak yang aku ikut ni boleh tahan laju..dalam 4:45 minit per/km jugak...

tapi mase hari kedua...cuaca mendung..dan aku rase kat laut sane hujan...angin kuat dan sejuk...slalu angin pantai panas..tapi angin time ni rase sejuk macam kat cameron highland...bile nak running tepi pantai memang masalah masa ni...sebab ombak naik terlalu tinggi dan cepat...tak mampu aku nak follow pace ombak yang naik time tu..rasa2 pace memang dalam 4:15minit per/km baru boleh follow kot...habis basah lencun mase ni sbb tak mampu nak ikut...huhu...

ni antara tips2 yang aku baca bile nak running tepi pantai...
from:
http://www.eugeneloj.com/2007/01/beach_running_t.html


Proven Beach Running Tips - Updated and Revised

Save Yourself From Being In Pain
When You Run on the Beach . . .

The information below (all 60 seconds of it) will spare you from being in pain
and embarrassment.


Lately I’ve been doing quite a bit of running on the beach. The beach is probably my favorite running surface. It’s more difficult to run fast but you don’t get as much impact as hard surfaces like pavement.

The information below was collecting by running hundreds of miles on Florida's beaches.
There is nothing like a sprained foot or prickly heat rash to get you thinking, "I wish I would have known that before I started!"

Feel free to comment and add your own suggestions below the post.

Beach_running

Beach Running Recommendations

  • Run at or near Low Tide. It is significantly easier to run around Low Tide. The beach tends to be firmer and flatter at Low Tide. The Internet is usually a pretty good place to find tide information. If you have a GPS unit they are usually equipped with tide information. To find more information on tides visit the following site: Tide and Current Predictor. If you run going into a low tide period the surf tends not to creep up on you.

  • Why NOT run at High Tide? If you try running at High Tide you are running higher on the beach and usually at an angle. The sand is also significantly softer and very uneven, making it more difficult to run and easier to hurt yourself. The few times I’ve tried to run at High Tide my knees and hips took a beating. It took almost four days from one High Tide run to walk without pain.
  • If you are going to run longer than an hour, split the Low Tide. Start 60 minutes before Low Tide and then continue 30 minutes past. Adjust accordingly.

  • Run close to the water and watch the surf lines. If you watch the surf you can choose the firmness of the sand under your feet. Don’t run too close to the surf or you’ll find yourself trying to escape getting your shoes wet.

  • Wear sneakers and socks while running. I will admit running shoes and socks might not be the most fashionable. But, I’ve learned through a sprained foot and really bad blisters that socks and sneakers are recommended. There have been numerous occasions where I’ve passed broken glass, sharp sea shells, and jelly fish. Somehow stepping on those objects barefoot doesn’t seem appealing. Your sneakers also help in giving your foot better support. Take an old pair of running sneakers with you, they're likely to get wet. Arch support helps.

  • NeutrogenaWear a High Quality Sunscreen. Even if you're out for a quick run, sunscreen is highly recommended. Two of my friends were in the intense Florida sun for just 45 minutes without sunblock . . . they had the worst sunburns I've ever seen in my life. Their skin was burnt so badly it went beyond "lobster red" and turned purple! Both of them were in pain for almost a week with blistering and ridiculous skin pealing.

    Why High Quality Sunscreen?
    Aside from preventing sunburn, you want to use sunscreen that WON'T clog your pores. Clogged pores cause sweat to get trapped below your skin and cause heat rash (prickly heat). Trust me, it is extremely uncomfortable. Lately, I've been using Neutrogena Healthy Defense Sunblock Lotion, Oil-Free SPF 45 with good results. Stay way from cheap sunscreen, you get what you pay for! Also consider showering and gently scrubbing down with a good loofah and shower gel after your run.
  • Twilight Beach Jogs - Running at night is actually pretty easy and just a darn cool thing to do. It helps if you can find a night where the moon is up to light your way. You'd be surprised at how much you can see. Again, I'd recommend splitting a low tide.

Running is yet another great way to generate ideas. Unfortunately it is not the most conducive environment for taking notes. There are portable voice recorders and small note pads, but I have yet to find anything that is not cumbersome.


If you enjoy running and you’re going someplace with a beach, pack those running shoes.



3 comments:

pJarT_FiZa said...

waa...seronoknye berlari di tepi pntai..
blik kg nnt nk wat gak laaa
hee..
ape kaba??
lame xdgr cite..

fusuna said...

wahh this remind my childhood time.. lari tepi pantai..dulu rumah dekat pantai je..wahh rindunya nak p pantai msia :)

thanks for the info btw

kaki LARI said...

syah>pjart

hehe...sy sihat je..gud luck exam..")

syah>fusuna

hehe..nanti balik msia boleh lari kat pantai..so bile balik sni??

welcome..")