Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Adidas Supernova Glide

PRODUCT INFO

Supernova Glide
When it comes to running shoes, there's a science to a winning stride. That's why the adidas Supernova Glide sports adiPRENE®+ propulsion, the adaptable cushioning of ForMotion™ and a GeoFit™ design that feels like it was modeled right after your foot

+ ForMotion™ actively supports your muscles for improved comfort and efficiency
+NoSeam engineered-mesh upper ensures a comfortable, irritation-free fit;
+adiPRENE®+ in the forefoot maintains propulsion and efficiency;
+GeoFit™ construction for anatomical fit and comfort
+TORSION® SYSTEM for midfoot integrity
+Dual-layer, anti-microbial, adiLite-respoEVA sockliner for step-in comfort
+adiWEAR® outsole offers the ultimate in high-wear durability

FOR MORE INFO -
CLICK HERE


MY_IMPRESSION -

adidas SUPERNOVA GLIDE

DAY 1 to 3 - (08.01.09 -11.01.9)
Pertama sekali sy ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada kwn2 runner yg memberikan info tentang adidas Running Shoes Seeding program 2009 ini. Ini juga adalah kali kedua sy menyertai program yang dianjurkan oleh adidas Malaysia dibawah Head of Running adidas Malaysia iaitu Mr. Krishnan Karuppan.

Jutaan terima kasih kepada beliau kerana sentiasa memberi peluang kepada mereka yang mempunyai minat yang mendalam (passion) tentang aktiviti sukan terutamanya running. Ini juga adalah sebagai salah satu cara untuk menarik minat dan memberi motivasi kepada runners di Malaysia supaya dpt menambah kenalan,bertukar-tukar idea dan mendekatkan diri mereka kepada adidas Malaysia.

Sy juga sgt berterima kasih kpd adidas Malaysia terutama Mr.Krishnan kerana memberikan info2 tentang penggunaan kasut yg sesuai utk sy serta memberi peluang yg besar kepada sy utk sama2 menyertai TEAM adidas Malaysia ke SC Singapore Marathon pada bulan Disember yg lalu. Peluang yg dtg bagaikn impian menjadi realiti. ADIDAS is ALWAYS THE BEST! (proud)

"adidas attempt to inspire athlete in picking MOMENTUM,
impossible is nothing"
Mr. Krishnan Karuppan

Sy telah diberikan kasut adidas SUPERNOVA GLIDE utk adidas Running Shoes Seeding Program ini. Kasut yg diberikan adalah berdasarkan saiz yg sesuai dgn kaki sy iaitu UK 8.5. Sedikit info ttg kasut ini ialah, kasut ini sebenarnya adalah kasut utk wanita kerana warnanya yg lebih lembut dan simple. Tetapi ciri-ciri pada setiap kasut Supernova GLIDE ini adalah sama. Cuma warna yang membezakan.

Pertama kali sy menggunakan kasut daripada adidas Supernova. Sebelum ini sy pernah memakai kasut adidas adiSTAR cushion 6. Ciri2 pada kasut ini tidak byk bezanya dgn kasut adiSTAR. Kasut Supernova hanya mempunyai satu FORMATION berbanding adiSTAR. Ini membuatkan Supernova lebih ringan dan agak sesuai utk training dan race yg jauh (half marathon).

Bagi sy kasut ini lebih sesuai digunakan utk latihan berbanding perlumbaan. Sesuatu yg sgt menarik tentang kasut ini ialah sistem Cushion yg sgt bagus! Sy juga tidak menyangka kasut ini sgt lembut dan impact pada bahagian kaki ketika menuruni bukit adalah sgt rendah.

will be continued....

MONDAY,(12.01.09) - Hari ini, pagi sy tak turun training kerana kaki masih lagi belum ok selepas KLAVA relay semlm. Pukul 6.30PM sy turun ke stadium UiTM utk training dan berjumpa dgn coach olahraga sy, En Zahid. Hari ini adalah hari pertama sy training besama beliau. Dan training sy ptg ini ialah 20 minit Interval. Iaitu 100M speed dan 100M slow jog. Kasut yg sy gunakan utk training ptg ini ialah SUPERNOVA GLIDE. Ini kerana sy masih tidak berani menggunakan kasut adizero CS kerana sy tahu impact yg lebih teruk akan berlaku kalau sy memakai kasut tersebut. SUPERNOVA GLIDE terbukti sesuai utk latihan ptg ini. Baru sy perasan yg kasut SUPERNOVA ini mempunyai bahagian depan yg tirus. Berbeza dgn kasut adiStar yg juga sy gunakan utk training.

Berdasarkan pemerhatian sy, kasut yg mempunyai bhagian hadapan yg tirus lebih sesuai utk kelajuan yg diinginkan. Kerana apabila sy memecut, bahagian hadapan SUPERNOVA dgn adiPRENE®+ membantu tujahan ke depan dengan kurang kesan impact maksimum. Mmg kasut ini sesuai utk speed training. Terutama apabila kaki masih belum pulih dari injured. Injured ini pun sebenarnya disebabkan oleh overtraining yg sy lakukan pd minggu lepas. Kasut yg tidak sesuai digunakan pd permukaan yg keras menambahkan lagi impact pd kaki sy. Syukur kerana adiadas SUPERNOVA GLIDE byk membantu sy ketika injured. Sy mempunyai contoh terbaik utk kasut yg tirus ini. Kenapa spike tirus dibahagian hadapan???

Jam 9.00 mlm sy meneruskan latihan sy. Ini kerana sy perlu mencapai target training sy setiap hari iaitu 10km sehari. Walaupun kaki agak kurang okey sy tetap bersemangat utk meneruskan latihan. Cuaca mlm ini sgt sejuk kerana hujan pd petang tadi. Sy perlu kuat kan semangat kerana hujung minggu ini sy akan menyertai GE 20km. Walaupun sy tahu sy belum cukup bersedia utk memperbaharui rekod peribadi sy iaitu 1:30 minit tetapi endurance sy masih perlu dijaga. Hari khamis ini adalah hari terakhir sy akan melakukan latihan berat. Selepas itu rehat sehingga hari Ahad nanti. Cuma latihan ringan yg boleh dilakukan.

Mlm ini sy menggunakan kasut baru kesayangan sy iaitu SUPERNOVA GLIDE...hehe. Sy yakin kasut ini dpt mengelakkan sy drpd kecederaan yg lebih serius kerana training mlm ini kira2 10km. Route yg sy gunakan ialah mengelilingi UiTM Shah Alam yg route nya mencabar dgn bukit yg agak byk...

Maklumat training mlm ini seperti dibwh:

STARTING TIME: 9:33:35 PM

Calories Burn: 650 kcal

MAX HR: 187 (94%)
average HR: 178 (89%)

SPEED: (km/H)
MAX - 16.2
AVG - 11.1

DISTANCE: 9km
TIMING: 47:08

Kesimpulan:
Larian pd mlm ini sememangnya perlahan.kerana sy tidak mahu injured yg lebih teruk. Just maintain my pace. Itu pn rase jgk tecungap2..adoi..Tapi mungkin kerana byk sgt naik bukit. So mmg slalu jgkla tercungap2. Tapi xpe, GE nti pn byk bukit. So, ini adalah persediaan terakhir sy. Pada akhir2 larian sy dpt rasakan yg jantung sy kembali normal.Walapun berlari agak laju tetapi HR masih dpt maintain pd tahap 183.Wah, sy rase agak kagum.Mungkin ini adalah kelebihan melakukan endurance training. Tahap kemampuan jantung akan kembali pulih apabila kita melakukan long run.Patutla kenya lari sehari 20km..Endurance mmg byk membantu..

will be continued....




Adidas Running Shoes Seeding Program Q1 2009

To all Adidas Hardcore,

Good news for runners who blog or having their own webpage.adidas had once again brought in more highly innovative running shoes to be given away FREE to runners to wear-test them & to post in their blog a very frank & unprejudiced opinion about the shoes after 30 days of usage.
One of the shoe that is included in this program is adiZero Adois that Haile Gebrselassie used at the 2008 Berlin Marathon setting a world record in the Marathon at 2hr 03 mins 58 sec.The sizes are limited and I have them in size UK 5.5, 6.5, 7.5, 8.5 & 10.5. Those wishing to possess these shoes will have to comply with the following terms & condition :

1 ) Come to the adidas office to fit the shoes.
2 ) Undertake to post a comment in their blog
a. about the Technical features of the Shoes upon receiving them
b. about the performance of the shoes after 30 days of usage.
3 ) Must be a blogger or has his/her own website.This offer expires on 15th January 2009 & the shoes will be given out on a first-come-first-serve basis.

The program this year is only open to those who had NOT participated or missed out in this program previously.

If you are interested pls call to make an appointment as appended below

Office address:

Adidas Malaysia Sdn Bhd Block B ,
Level 4, Plaza Damansara 45,
Media Setia 1Bukit Damanasara,
Kuala Lumpur

Tel Office : 03 - 20804843
Mobile No : 012 - 3503668
E-Mail : krishnan.karuppan @adidas.com

Best Regards,

Krishnan Karuppan
Head of Running Adidas Malaysia
What : der Pacemakers Network Run 2009
When : 1st January 2009
Where : Tapak A (Lake Garden), Kuala Lumpur
Time : 7.30am
Medal : For all finishers!
Distances : 13.8km



1_ loop : 08:23
2_ loop : 09:27
3_ loop : 09:49
4_ loop : 10:12
5 _loop : 10:04
Gun Time : 00:57:43
AT FINISHING LINE
MY CATEGORY WINNERS
PASSION RUNNER

MY FIRST TROPHY 2009
MY_Category : Men 29 & Above (13.8km)
MY_Bib No : A128
My_Shoes: adidas Adizero Breeze + cushion
MY_Overall Position : 5
MY_Category Position : 3
MY_Timing : 0:57:43
1_ loop : 08:23
2_ loop : 09:27
3_ loop : 09:49
4_ loop : 10:12
5 _loop : 10:04
6_ loop : 09:43
Net Time : 00:57:36
Gun Time : 00:57:43
Kesimpulan & pengajaran
1) mental aku agak lemah ketika race ni..sbb aku pk yg badan aku penat..sb smlm tido lmbt..kul3 bru tido.pastu nk pegi plak kelam kabut..bgun lambat..kul 6.30 bru bgun..nasib baik ayah aku tlng anta pegi lake garden..
2)aku tau yg training aku xckup sejak cuti ni..nk training sehari 30minit pn susah..tu sb aku xbrape confident utk race ni..just dpt maintain kn aku punye pace..
3)aku rase sbb xmkn vitamin2 sblom race mneyebabkan aku kurang bertenaga
4)mental yg agak lemah..kerana memikirkan 6 pusingan
5)aku juga dpt tau yg aku punye tahap pernafasan utk maintain sampai agak lambat..myeb kerana masalah acid lactik didlm badan..

MY_category result

Name in blue qualify for trophy
Category : Men 29 & Above (13.8km)


Position + Name + Timing
1 Jasni Khairil 00:54:59
2 Ng Swee Yee 00:56:15
3 Mohd Syahidan bin Alias 00:57:43
4 Toh Wai Kuen 00:57:46
5 Hamidon Mat Aris 00:59:29
6 Jagdev Singh 00:59:55
7 Kevin Siah 01:00:17
8 Meyyappa Manickam, Pm58 01:01:35
9 Tang Wern Tian 01:02:03
10 Fadzli Abu Bakar 01:02:57
11 Chin Teck Sin 01:04:06
12 Lee Weng Khong, Pm35 01:05:35
13 Frank Chong, Sub Pm6 01:06:42
14 Wong Ram Bo 01:07:04
15 Victor Loh Chie Ho 01:07:10
16 William Chan, Pm36 01:09:07
17 Kamarul Faizal bin Tajarunddin 01:09:54
18 Omar Khaliff bin Tajaruddin 01:13:18
19 Nazib Ngainin, Pm14 01:13:33
20 Kee Weng Keong 01:14:13
21 Ghejanthran 01:14:13
22 Wong Kei Ming, Pm55 01:16:35
23 Norzaini bin Mohd Zin 01:16:40
24 Chen Tzee Loong 01:16:58
25 Muhamad Fadhli Fadzil (Afad), Pm56 01:18:46
26 Teh Seong Yee 01:25:19
27 Prabu Jeyaseelan, Pm54 01:49:09
28 Erick Bryan 01:49:08
29 Thurai Sarasaidy DNF


Full result: CLICK HERE



WHAT : One Mile Dash : New Year Bash
WHEN : 31st December 2008
START : Jalan Doraisamy (Heritage Row) Jalan Sultan Ismail
FINISH : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur
TIME : 8.00 pm (First Start)
MEDAL : Top 20 only!

31 dis - rabu. buat pertama kali aku akan menyertai larian pada waktu mlm.dah sblom race ni bermula aku telah survey route event ni beserta timing record yg bleh aku buat berdasarkn pace atau tahap kemampuan diri aku... tahap VO2 max yg mampu aku tahan..

aku juga agak seronok pd event ni kerana ade dikalangan ahli Runners Club yg turut sama menyertai larian ni..walaupun kne dtg sendri2..aku hanye jemput diorg kt kL sentral..tp yg kurang sronok sb agak lewat ke tmpt permulaa...tidak lupe jgk kpd adik aku,shahir yg bt pertama kali join aku sertai race walaupun die ade masalah semput..hehe

mmg kecewa sket sbb kategori aku adalah kategori yg paling rmai kenya..adoi..mmgla diorg sume bedesup..dah mmg tahap diorg tu laen..tp ade jgk budak2 india yg nmpk hebat dlm kategori ni..race pd ari ni pun xdela rmai sgt..lelaki dlm kategori aku adela dlm 23 org..medal total 20..n aku race bleh kot n berada dlm kelompok 20 tu..

race aku bermula tepat jam 8.15 mlm..bermula ditmpt yg agak happening..sb mlm ni ade smbutn tahun baru...msti org2 yg tgh lepak kt warung2 tepi ni pelik sb ade jgk org yg nk lari tgh2 mlm mcm ni..dh la nk smbut new year..huhu
lantakla ape kate org..asalkan aku happy dgn ape yg aku buat..ini adalah hidup aku..org yg btol2 tau passion runing je yg tau ape yg aku rasekan...pada awal race aku hanye mantain aku punye pace biase..aku tau..kalo aku awal2 dah pecut mmg confirm xsmpai garisan penamat dan pancet..huhu.aku tau tahap kemampuan diri aku skang..training pn xkonsisten..nasib baik satu batu je..

kenya semakin laju..tapi kelibat diorg kat dpn masih lg bleh nmpk..smpai kt dpn sogo aku tgk jam.dah timing aku ketika itu menepati sasaran asal..iaitu diwah 3:00 minit..aku just maintain aku punye pace..xtaula apsal xbleh nk push sgt...ade sorg brader ni potong aku..huhu..aku tgk kaki die mmg lajula...n aku tau kalo aku kasi kaki aku laju mcm tu mmg alamat xsmpai garisan penamat..hehe


dah akhirnya...aku smpai digarisan penamat dgn catatan masa 5:08, fuhh!mmg mengah abes..maksimum heart aku time tu xla semaksimum mane..dah mmg tak tau apsal xbleh nk push...kedudukan aku ialah tmpt ke 9..dibelakang 5 org mamat kenya...huuhu..


aku agak berpuas hati dgn pencapaian aku mlm ni...keadaan kt dataran merdeka mmg tgh meriah..sume nk cowndown new year mlm ni..mmg best!...



ini adalah tahap pace sbnar aku...cuba tgk 1 mile punye timing..


MY_distance: 1 mile
MY_category: Men 19-25 Age Group
MY_bib no: C 613
MY_shoe: adidas ADizero BREEZE + cushion
MY_timing: 00:05:08
MY_ pace: MY_placing: 9th


berdasarkan keputusan aku dlm race ni..aku tidak terlalu terkejut kerana ini mmg tahap kemampuan sbnar jantung aku.walaupun aku merasakan tenaga yg aku gunakan tidaklah semaksimum mungkin.
ini kerana badan yg xsempat nk panas dah smpai..huhu dan keadaan bndaraya kuala lumpur yg mempunyai tahap pencemaran udara yg kronik..huhu


tahniah juga kepada ruby dan fifi kerana mendapat placing terbaik..dpt kasut crocs tu..best2..hehe..tahniah kpd sume ahli Runners Club yg turut sama memeriahkan event pd mlm ni..yg xbest nye xde org yg bwk kamerala...adoi..