Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

UiTM Runners Club
present:

coming soon....


uitmrunnerclub@yahoo.com

kejayaan terbesar tahun ini..

salam,
aku sbnarnye xtau nk mula dr mane..mmg sgt excited nk story pasal ape yg telah aku lakukan hari ini. kirenye hari ini adalah hari dlm sejarah..hehehe..aku mulakan dgn detail event hari ini..

What : Great Eastern Pacesetters 30km Run
When : 18th January 2009
Where : Tapak A, Lake Garden, Kuala Lumpur
Distance : 30km (29.79km / 29.80km using GPS!) & 20km
Reward : Medals for all Finishers!
Starting time: 6:30 AM

17.01.09_SATURDAY - hari ini adalah hari rehat sblom GE 20km esok. aku balik ke ampang dr shah alam bersama bro daud.. terima kasih byk kpd die sb beri aku tumpang ke ampang n tolong bwk aku ke Lake Garden utk amik bibs n vest. mmg aku xbwk resit time ni..mula2 plan nk balik umah dlu..tp daud ckp dah alang2 kite pg la sane skali..

sbnarnye aku mmg ternanti2 event ni..yela..GE 2008 adalah event pertama yg aku join tahun lps..ketika itu mmg aku xsangke yg aku boleh habiskan 20km race. timing aku tahun lepas adelah lebih kurang 01:50:00..mmg target aku ketika itu just nk habiskan race tesebut...


ni gmbar GE tahun lepas...huhu (1st time lari 20km)

bermula dr GE 2008 aku cuba meningkat kan prestasi aku.sedikit demi sedikit peningkatan yg aku dpt lihat.syukur alhamdullilah..dibwh ini adalah event2 half marathon atau 20km yg aku join bersama timing 2008:

20.01.08 - Great Eastern 20km
(01:48:52 -placing 20)
30.03.08 - KLIM 21km (01:50:58 -placing 60)
25.05.08 - RMAF 21km (01:32:54 -placing 28)
10.08.08 - adidas KODR 22.7km (01:36:51 -placing 20)
16.10.08 - Penang Marathon 25km (01:49:21 -placing 17)
07.12.08 - SC Singapore Marathon 21.2km (01:31:28 -placing 29)


target aku sepanjang 2008 juga adalah ingin meningkatkan prestasi dlm event half marathon. mugkin selepas aku mencapai target aku iaitu 01:15:00 atau lbh baik (tahun belum pasti) baru aku akan memulakan langkah ke acara full marathon. tetapi aku merasakan event half marathon ni sudah sebati dlm diri aku..hehe..(speed n endurance) Mental aku masih belum kuat utk mengharungi 42km..huhu.. aku sbnarnye sgt bangga dah kagum dgn mereka yg boleh menghabiskan jarak 42km tersebut. ketika SC singapore marathon adalah saat yg paling menarik dan indah kerana dpt melihat bermacam2 reaksi runner ketika menamatkan 42km. mmg aku agak sebak n terharu melihat semangat (passion) yg mereka tunjukkan digarisan penamat...impossible is nothing!

night before race - mlm ni aku just mkn nasi lauk ikan..nk mkn pedas2 mmg dah lame tolak ke tepi..air soya pn byk jgk aku minum...now, time to rest...mlm ni aku bersiap2 utk tidur. agak awal jgk, kira2 jam 11.30PM. sblom tidur aku urut2 kaki ape yg patut n balut tmpt2 yg sakit...mmg aku dpt rasekan yg kaki aku ni ade problem..adoi..risau jgk ni....mmg dlm fikiran nk bt new PR tu mybe bleh tapi dlm 01:40 je..lepas telan 2biji panadol n neorovit aku pun tido..(siang td dah mkn musccle relaxant n ubat utk saraf..huhu) Tapi mlm ni mmg agak gelisah..huhu..nk tido pn risau... takut xbgun esok pagi...kang telajak smpai kul 6:00AM menyesal tak sudah....so aku pun tidur2 ayam jela..hehehe

18.01.09 _SUNDAY - jam 3:00AM aku sudah bangun dari tidur..mmg rase mcm xckup tidur...tapi badan agak segar..so xde masalah..kaki yg aku balut ni pn rase agak2 mcm dah okey...syukur...so knape aku bgun awal pagi ni???

slalu mmg kul 4:00AM baru aku bgun utk race...tp hari ini aku ade benda baru yg aku nk buat..aku bgun utk bersarapan sbnarnye..huhu..aku baru dpt tahu yg Haile (my idol) makan 3 jam sblom race...so aku rase ini adalah waktu terbaik utk aku bgun dan mkn...supaya penghadaman lebih baik...

ape yg aku mkn pagi ni:
= 3keping roti + filled o fish + mayonis...(mkn ni pn rase dah kenyang)
= 1cawan milk protein

MY_bib no: F5431
MY_shoes: adidas Adizero BREEZE (blue)
MY_vest: asics (blue)
MY_sunglasses: oakley
MY_mp3: ipod shuffle

MY_timing: 01:24:00 (new PR + kelam kabut..huhu)
MY_placing: 8TH

MY_maximum HR: 189 (95%)
MY_average HR: 178 (90%)
MY_SPORTzones:
zone 1:00:00:00
zone 2:00:02:06
zone 3:00:00:52
zone 4:00:28:16
zone 5:00:55:00

MY_calories burn: 1188kcal

Buat pertama kali utk race yg besar2 mcm ni aku xmkn pisang..(sb telupa nk bwk..huhu)
pagi ini aku sekali lagi menumpang bro daud utk ke Lake Garden. terima kasih jgk kpd dia sb sudi tumpangkn aku....THANX bro! kami sampai di bukit aman kira2 jam 5:30AM. waktu tu mmg dah rmai dah org..fuh..mmg semuanya bersemangat..daud akan join 30Km race ari ni..walaupun baru lepas eksiden beskal 2minggu lepas tp die bleh jgk nk belari..tahniah atas semngat yg ade walaupun lari pun lari haram..huhu..mmg passion tinggi die ni..

aku masih lg risau kn kaki aku...btol ke aku bleh lari ni???aku hanye berserah..huhu..harap latihan yg aku lakukan minggu ni berbaloi... 40minit sblom race aku telah 2 bji panadol + pharmathon + ubat ape ntah...huhuhu..jam 6:00am aku masih menunggu azan subuh..time tu aizudin ade skali..sume runner yg amik race 30km telah pn bergerak ke starting point... selepas selesai solat subuh aku pun tanpa berlengah lagi terus berlari ke kereta utk pakai ape yg patut..mmg kelam kabut gile time ni...!!



jam dah pkul 6:20am mase ni....buat pertama kali jgk aku belari tanpa pkai plaster...tapi aku menggunakan vaseline yg dipinjamkan dari bro daud...aku mmg xpasti jgk time ni sama ade bgus ke x benda ni..balun jela...!! mmg dah xsempat nk pkai plaster dah!!...selepas minum sebotol air isotonik aku terus memecut ke garisan permulaan..mmg jauh jgk tmpt tu dari bukit aman car park..ade dlm 700m kot..fuuuhhh..mmg laju gile aku lari time tu..nk panaskan badan pn dah xsempat....mmg dah ckup panas dah time ni..huhuhu....

Mmg tak pernah aku mengelabah smpai tahap mcm ni..smpai2 je kat starting point...BANGG!! aku dgr bunyi pistol org dah start lari..adoi..aku mmg xdpt bayangkan tahap kelam kabut aku time tu.. aku terus berlari ke garisan permulaan..n lebih kurang 30m dah aku belari aku baru teringat yg aku dah letak ke kaki kt karpet merah time start td??yela..kn slalu start kne bagi chip kt kaki ni bebunyi...aku berpatah balik..tgk2 mmg xde pn karpet merah yg mcm biase tu...!! aku tanpa berfikir panjang terus memecut memotong sume runner2 yg lebih awal berlepas...aku pun xtau jgk laju mane aku lari time tu....tahap kelajuan maksimum kot..aku dah lewat kira2 dua minit dibelakang...adoi..mcm manela aku nk kejar org2 yg rmai kt depan time tu...sgt menyeksakan time ni..aku just focus on my run time ni..mmg dah xpk dah org kt tepi...huhuhu..selit menyelit je time ni...



tahap menggelabah aku berterusan..aku pun xtau hingga kilometer yg ke berapa aku sedang memecut...tup2 tgk jam dah 25 minit berlari..biar btol aku ni???aku agak terkejut...
ade satu ketika aku berselisih dgn bro imran..smpat jgk aku tanye kt die brape org lagi dihadapan..die ckp mmg dah xrmai..tp xpasti brape rmai..aku pun terus menambahkan speed....aku agak terkejut sb mmg aku xrase penat langsung time tu...mmg aku kurang pasti ape yg sedang berlaku pd diri aku..huhu..aku berlari mcm ni event 10km race je...huhuh..mmg pace bwh 4:00 minit per/km...aku just gunakan teknik kaki yg konsisten dan pernafasan yg agak konsisten....mase ni baru aku terfikir ttg latihan yg aku buat minggu ni..rupa2 latihan ni sume memberi kesan terbaik!!! aku mmg xsangke...

aku meneruskan larian....dan akhirnya aku berjumpa dgn kelompok hadapan..mr.murali dan 3 org runner yg lain..mmg pace diorg laju..aku jgk tak tau yg sbnarnye diorg ni berade dlm kedudukan top-10..huhu..aku just follow diorg n ade satu ketika aku dihadapan...kami saling potong-memotong..mmg laju pace time ni..aku just konsisten kn teknik ketika menaiki bukit dan menuruni bukit...syukur alhamdullillah kerana aku dpt rasekan yg kaki aku xrase penat ketika menaiki bukit...latihan gym yg aku buat nmpknya berbaloi....



larian diteruskan...kini aku,mr.murali dan sorg klang pacer runner sedang bersaing...aku juga mmg pasti ketika ini yg aku telah memecahkan rekod 10km aku..huhuhuh...aku sgt terkejut sekali lagi..jarak larian sudah hampir 10km dan mase larian aku ketika itu kira2 36minit..waaahhhh!!! aku berjaya membuat new PR utk 10KM!!!...tahniah pd diri sendiri..hehehe..larian semakin laju...mr.murali juga semakin laju..aku just follow diorg...

tetapi masalah kini berlaku..di 5km terakhir langkah larian aku tiba2 berubah...kaki aku terasa berat..dan pada ketika itu juga mr.murali mengorak langkah bersama seorg lg runner...aku tertinggal lebih kurang 100m dibelakang...aku tidak pasti ape yg berlaku..tetapi pernafasan aku ketika ini tiba2 bercelaru..adoi....tetapi aku masih meneruskan larian dgn pace aku..mmg aku rasekan agak slow....yela..bile kite xde fight dgn runner lain mmg kita akan slow..bile ade pacemakers baru bleh betambah kelajuan....

aku kuatkan mental..aku masih boleh meneruskan larian..aku masih yakin.. aku just maintain aku punye pace dan langkah...aku tgk jam dan aku tau yg aku mampu memperbaharui rekod peribadi aku...aku semakin confident..di 2KM terakhir aku mengorak langkah..aku berlari sendirian ketika ini...tanpa sesiapa..hanya diri sendiri...aku kuatkan hati..aku tambahkan kelajuan...dan 1km terakhir aku memecut tanpa memikirkan ape2..betul2 focus....dan akhirnya...



aku smpai digarisan penamat dgn catatan masa dijam kira2 01:24:00...(mmg xoficial)..aku dgr nama aku disebut..aku smpai dgn senyuman yg panjang..fuuuhhh!!aku sgt berpuas hati dgn pencapaian aku hari ini..sgt berpuas hati...aku bangga dgn diri sendiri atas pencapaian hari ini...syukur alhamdullilah...ketika itu juga aku tidak memikirkan position aku...aku belajar sesuatu yg baru hari ini....mr.murali beritau yg aku berada di position ke 8...waaahhhh!!! mmg aku xsangke..mmg diluar jangkaan..ini adalah saat paling bermakna pd diri aku...aku berjaya melawan diri aku sendiri..itu yg paling penting...bukan kedudukan yg aku fikirkan ketika itu..tetapi..apabila kita confident dgn diri sndiri kita mampu buat lebih baik dari yg kita sangkakan...!! impossible is nothing...

kejayaan ini bukan yg terakhir....nampknya target utk 10km semakin hampir..35minit for new PR??tidak mustahil...aku yakin aku mampu lakukan pd mase akan dtg..tetapi aku lebih ternanti2 event half marathon yg akan dtg..mengikut jadual event terdekat pd bulan April nti..mmg agak lame..so target bt mase skarang just training utk 10km race...

kesimpulan & pengajaran:
1)makan awal mmg agak berkesan. 3 jam lebih awal. makanan dpt dihadam lebih baik..mmg xsia2 ikut tunjuk ajar dr my idol (haile)..hehe
2)bt pertama kali aku memakai vaseline..utk mengelakkan kaki melecet..syukur, mmg kaki aku xmelecet langsung bt pertama kali dlm event 20km.
3)aku memakai sunglasses utk race ini..ini menambahkan focus aku pd race n confident.
4)memakai mp3 juga membantu...lagu meransang tenaga..
5)protein (nutrition) byk membantu...aku baru perasan yg kt bekas protein yg aku beli tu ade tulis.. NUTRITION + TRAINING = PERFORMANCE !!! aku bersetuju..huhu
6)latihan minggu lepas mmg byk membantu..walaupun kaki aku injured n latihan tidak terlalu berat..tetapi kaedah latihan yg aku lakukan sgt membantu..dibwah ni contoh latihan yg aku lakukan..

monday - 10km RUN (hill training)-joging + gym
tuesday - 10km RUN (hill training)-joging + gym
wednesday - 10km RUN + (30minute: 100m speed 60m jg)
thursday - 10km RUN + (30minute: 100m speed 60m jg)
friday - strength training (gym)
saturday - REST
sunday - RACE!