Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe



"Sememangnya, CABARAN untuk melawan diri sendiri adalah lebih besar berbanding CABARAN untuk melawan orang yang lebih hebat dari kita...."
-syahidan alias-






BEREHAT...
tidak bermakna aku mengalah...
berehat....
memberikan aku lebih kekuatan....
memberi aku lebih kesabaran...
memberi sejuta persoalan...
juga memberiku waktu...
untuk mencari jawapan..

untuk menghadapi hari-hari mendatang...

supaya aku dapat mengerti kesakitan ini...
sebagai satu pengajaran...
atas nikmat yang diberi olehNya...
sebagai satu kesilapan dan kelemahan diri...
sebagai hamba kepadaNya...
yang Maha Memberi...
juga Maha Mengasihani...

walaupun berehat...
meresahkan jiwa raga...
membuatkan aku terpinga-pinga...
hidupku tak tentu arah...
dikala...
terbit matahari pagi...
juga sebelum senja menyinsing...
melihat rakan2 berlari-lari bersuka ria....
sangat menyeksakan...
melihat kasut-kasut adidasku..
yang memanggil-manggil...

utk berlari-lari (menyongket)...
menyeksakan diriku...
saban hari...

kini...
aku redha....dengan ketentuan ini...
mungkin...
lumrah alam...
atas kealpaan dan kelekaan duniawi...
hasad dengki...tidak puas hati...
jatuh dan bangun...
menjadi permainan manusia..

namun..
rezeki dan nikmat...
sihat dan sakit...
hidup dan mati...
sesungguhnya...
semua ditanganNya...
Maha Pencipta Alam..

tetapi...
aku tetap sabar...
sabar menanti waktu yang tak pasti...
dengan keredhaanNya...

akan aku buktikan...
akan tiba satu masa...
aku akan kembali....
dengan lebih kekuatan...
dan kelebihan dari dalam diri...

lebih kelajuan...
lebih stamina...
lebih dedikasi...
lebih inspirasi....
lebih semangat yang berkobar-kobar...

semoga aku akan cepat sembuh...
dengan berkat doa berterusan..
juga doa dari rakan-rakan...
juga memohon keampunan...
daripadaNya yang Maha Esa..

aku akan kembali...
untuk menjadi...
insan yang lebih sempurna...
yang lebih memahami kekuatan...
dan kelemahan diri..

hingga menjadi seperti...
apa yang aku impikan...
"impossible is nothing"
insyaAllah..
amin.
..

hasil nukilan:
aku kaki lari
"running is my passion & my life"







semalam hari yg tak dapat aku lupakan...mmg agak malangla...ptg smlm aku rase agak tension dgn masalah kaki aku..dan aku rase mcm saje2 nk pegi jog kat KLCC Park...hhmm..mmg semangat ade..n aku bajet running ptg ni tanpa mkn ape2 ubat....jam skarang pukul 5.15PM. aku bergerak dari umah utk ke KLCC.. sedang aku berjalan ke perhentian bas, ade la dlm lagi 30m nak smpai simpang bastop...ZOOM! bas yg aku perlu naik dah jalan!!...huhu..mmg bengang gile..kalo nk tunggu lagi bas lain mmg lagi sejam la....episod malang yg pertama berlalu.. so aku pun berjalanla ke bandar baru ampang..kira2 2km dari umah aku....mmg masih lagi bersemangat..walaupun jam dah nk 5.30 PM...lagi pun tunggu bas kat sini lagi cepat....byk bas yg pergi ke KLCC...so aku dpt naik bas selepas 6minit menunggu...

ketika bas ini sudah sampai di dpn ampang point..tiba2 episod malang yg kedua plak datang..mula2 aku tgk ujan mcm rintik2..pastu...FUHH!! tibe2 ujan lebat..padahal aku tgk langit tadi cerah je...adoi2.....sesampai je kat KLCC ujan mula2 mcm dah nak reda...ade la rintik2 sikit..aku pun dengan semangat tryla nak stat jog..tapi....kaki aku pulak meragam..serius..mmg sakit gile...nk start jog tu mmg menyiksakan..dahla ujan...aku tabahkan hati...sedang aku berlari..tiba2 episod malang yg seterusnya berlaku...ujan turun dengan lebat secara tiba2..kaki aku pun time dah tak mampu nak berlari...mmg aku sedih..dah menangis dah time tu..nasib baik ujan..takla nampak sgt kalo aku nak menangis..huhuhu...aku pun berjalan la kat atas track KLCC Park di dalam ujan yang lebat....nasib baik aku mampu lagi berjalan..kalo tak kne call ambulans la amik aku anta umah..sedih2...mmg satu loop je aku lari...dah tak mampu kaki ni nak menahan impact berlari...tamatlah training ptg ni...

aku pun berjalan ke bastop KLCC utk tunggu bas..hujan semakin lebat...mmg aku dah basah kuyup dah time tu..sume org kat sekililing pandang pelik je...budak ni biar btol mandi ujan kat KLCC?? huhuhu...mmg aku dah tak pk ape dah time tu...kebetulan bas utk ke ampang smpai..aku naikla bas dengan basah kuyup satu badan...dalam bas tu dah la sejuk gile..betambah sengsara la aku ptg tu..huhu..malang2...aku tetap sabar...syukurla antibody aku masih mampu bertahan dlm bas yg sejuk tu...syukur jgk jln ampang tak jem time tu..kalo jem dan aku tepakse tungu lame lagi dlm bas mmg bleh crem satu badan..huhu...smpai kat bandar baru ampang..ujan tak reda2..jam dah masuk 7.15PM...turun dari bas badan aku dah rase laen macam..tadi sejuk gile..pastu kuar bas ujan lebat campur angin lagi..adoi..mmg mental dan fizikal aku btol2 tercabar time tu...

walaupun hujan lebat...aku terpakse jgk meneruskan perjalanan pulang....mmg tak bleh nak tunggu ujan ni reda..kalo tak confirm kul 8.30PM pun blom tentu smpai umah...aku nekad time tu..mmg aku perlu berlari utk smpai ke rumah..ade la dlm 1km lagi nk smpai umah..ujan lebat dan guruh sabung menyabung time tu....langit mmg dah gelap gile...dan syukurla..time tu kaki aku tiba2 okey...die tak meragam mcm tadi..die mcm tau2 je aku dlm kecemasan....dan tanpa memikir panjang...aku memecut berlari dalam hujan..fuhhh...mmg ni la pengalaman pertama aku lari dalam hujan sejak dari skolah rendah..huhu...hujan sgt lebat dan sejuk gile....lagi satu bahaye sbb dah gelap time tu..kalo kereta tak nampak aku bleh kne langgar..huhu....akhirnya..penyeksaan berakhir...aku selamat smpai dirumah...n badan aku time tu mmg laen macam je rase...panas ade..sejuk pun ade..so utk mengelakkan diri aku dari demam aku pun telan la "4LIFE TRANSFER FACTOR" agar dpt mengembalikan semula antibody dan sistem imun aku.... syukur alhamdulillah..benda ni berkesan..")

memang ni la pengalaman running aku yg agak pahit..huhu..takpela...bleh kuatkan mental aku jgk...SPIRIT of running..hehehe..mungkin ni sume ade hikmahnya...memang semangat nak running agak down jgk selepas melalui hari ni...tapi takpela.. aku redha..

dan....mlm tu aku saje2 la surve internet...saje nak cari maklumat pasal kaki aku yg injured ni....dah akhirnya..aku rase..aku tahu kenapa injured ke atas diri aku ni berlaku..huhuhu...dan tanpa disedari juga...aku jumpa sesuatu info yang BARU tentang RUNNING..hehehe..serius...memang aku btol2 terkejut dan teruja dgn info yg baru aku tau ni....mmg aku tak pernah terfikir pun aku akan jumpa maklumat yg berharga mcm ni...dan sememangnya aku sedang mencari dan belajar tentang info yg baru aku jumpe ni...so? ade sape2 nak tau? huhu..tunggu eh...")

*bila aku jumpe maklumat ni rase mcm aku nak ubah kerjaya idup aku...rase mcm nak jadi coach running pun ade n rase nak jadi PRO pasal BIO-mechanics of RUNNING....lebih kurang sport science la...huhuhu....rase mcm Running SPIRIT tetiba dtg...sbb sekarang aku tahu kenapa HAILE , Usain BOLT dan world champion runner bleh berjaya dlm bidang running diorng....kenapa diorng bleh pecah rekod dunia...?? skarang aku tahu...walaupun dalam jarak larian yg berbeza....mmg sesuatu yg menabjubkan aku belajar semalam...hmmm..pelik2 dan menabjubkan...!!!
salam,

hari ini adalah event pertama yg aku join selepas GE 20km bulan lepas. Tetapi kecederaan kaki ku ini masih lagi berpanjangan...ini menyebabkan aku tidak dapat menyertai Larian ADUN Chempaka yg semestinya best dan mencabar dengan kehadiran runner2 dari seluruh Malaysia..huhu..so aku tepakse la menarik diri, tetapi aku tetap jgk join event yg telah diadakan di UiTM shah alam. iaitu MEGATHON 2009... mmg sbb utama nk join event ni just for fun n nk tgk tahap fitness aku yg dah lame sgt tak masuk event...n yg lagi penting, aku join dis event utk promote my Runners Club... mmg semangat utk club membuatkan aku tetap nk join event ni n try my best... aku mmg tahu yg kaki aku masih belum pulih..tetapi aku yakin yg tahap kecergasan aku adalah pada tahap yg agak baik... walaupun sudah 3 hari berehat tanpa berbuat ape2...makan..tido..huhuhu

ni detail event pagi tadi: (08.02.2009)

MY_event: MEGATHON 2009
MY_shoes: adidas Adizero BREEZE
MY_starting time: 8:54 AM
MY_venue: stadium UiTM
MY_distance: 6.27 km (RS200sd footpod)

MY_max HR: 195 (98%)
MY_average HR: 181 (90%)
MY_SPEED: km/h
_max: 17.3
_average: 12.7
MY_calories burn: 469 kcal
MY_finishing time: 29:32.2
MY_position: 1st

sebelum event bermula, aku telah diminta utk mengendalikan warming up MEGATHON...huhu..mmg segan sbnarnye..tapi dah die panggil name aku tiba2..mane aku tak mengelabah..huhu..takpela..club punye pasal...selesai warming up..semua ke garisan pemulaan..pada mula nya target mmg nk slow pace aje..tapi..hmm..bro imran plak tibe2 bedesup laju..tekejut jgk aku..huhuhu...mmg kalo tinggal jauh sgt mmg dh tak larat aku nak mengejar nti...huhu..disebabkan bro imran bedesup ke depan menyebabkan jarak aku, die dgn peserta2 lain semakin jauh..aku just mantain pace aku...n mula2 jarak aku dgn bro imran agak jauh..aku just mampu follow die dari blakang..mmg aku dpt rase yg kaki aku tak okey...dan ketika menaiki bukit engineering bro imran agak slow..die sruh aku teruskan...n aku just maintain pace aku mase naik bukit...bro imran ckp kat aku die demam..mybe sbb tu die xbleh nk perform..mmg bro imran ni mcm "pacemaker" aku la...hehe..utk menjarakkan kedudukan....


apabila menuruni bukit utk ke pintu utama UiTM, kelibat sume runner mmg aku dah tak nampak...aku just maintain pace aku....dan follow kereta pengiring....kalo aku lari sorng2 mmg bleh sesat...mmg agak panas dan aku rase agak penat...mmg kurang endurance....dah lame tak lari naik bukit..asyik lari dalam stadium je..sedih btolla...bilela kaki mau baik...hhhmmm...naik bukit, turun bukit..dah berlari kat road yg landai semula..dan last skali naik bukit kat anggerik...mmg penat..huhu..aku just mampu maintain je..pancit2...huhu...dan akhirnya aku smpai digarisan penamat di tempat pertama.dgn catatan masa yg agak slow 29:32..apa2 pun tahniah pada diri sendiri..hehe..

tahniah juga kepada ahli2 runners club yang berjaya berada dlm kedudukan top15..so ari jumaat nti jom ramai2 kite pegi dinner MEGADAY okey! hehe.....mmg aku bangga dgn semangat budak2 runners club...aku tau diorng ni sume bersemangat bile join club ni.....dpt tgk diorng sume tamatkan larian mmg buat aku happy..hehe...aku just mampu ajar ape yg aku tau pd ahli2 runners dan kongsi ilmu dgn diorg....mmg FEEL running bersama club ni different dgn running sorng2...lebih heppening n enjoy! hehe...TAHNIAH pada semua yg berjaya menamatkan larian....! dan minggu depan kita akan join FTAAA Cross Country...so..keep training... dan sekarang ni (mase tgh post blog ni) kaki aku tgh meronta2 kesakitan...huhu....mmg aku ni time lari sakit sume ilang...(tak ingat dunia..huhuhu) dah abes lari sakit datang la balik...hehehe..bahaye2...

buat masa sekarang, memang aku tahu yg running spirit aku masih kuat...dan aku mampu lawan mental aku..aku tahu aku bleh lawan -ve thinking...aku tahu aku boleh lawan sakit...FIKIRKAN BOLEH!! tetapi aku jgk tahu yg condition kaki aku tidak begitu baik..so..ape yg perlu aku buat?? hmmm...kalo asyik nk lawan diri sendiri je tak bleh jgk.....mmg tak berapa baik utk long term...aku masih mencari jawapan...

*sila la dengar lagu FIKIRKAN BOLEH kat layout sblah kiri blog ni....MY SONG...")