Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

wah2..tak sabo2 sbnarnye nak story pengalaman ketika SCKLM di dataran merdeka tempoh hari...mcm2 hal yg berlaku pd diri aku pd hari tersebut....sweet memory jgkla..huhu

ENJOY MY RACE!!

AL-KISAH....
pada suatu pagi yg hening dan hujan renyai2.., iaitu hari ahad (28 jun 2009) bersamaan 5 Rejab 1430 masihi....ketika rmai rakyat malaysia masih nyenyak tido diulik mimpi...aku n semua kaki lari dari seluruh pelusuk Msia sudah pun bgun dan bersiap sedia utk berjuang di jalanan...TAHNIAH SEMUA! memang aku bersyukur dan bangga pada diri sendiri kerana disiplin sebgai seorg runner byk merubah sikap aku menjadi lebih berdisiplin pd diri sendiri...insyaAllah..

yela...sape yg nk bgun pagi2 buta pegi belari2 kan? aku cite kat kwn2 yg tak tau pasal lari mmg diorng tekejut beruk bile ckp pkul 2-3 pagi da kne bgun siap2 nk pegi belari...haah..tula korang (budak2 zaman skarang)...pkul 3-4 pagi masih lepak kat kdai mamak isap rokok..ape kejadah!..berubahlah...mmg rugi la idup korang smpai tua...haha...cube la buat benda yg befaedah sket...jom join lari2...hehe..kepada ahli URC yg disayangi...TAHNIAH kwn2...korang pun dah makin punctual skarang...kalo tak dlu mmg liat nk dtg awal bile nk pegi event..huhu...tengok skarang? kan ade perubahan pada diri tu..bgus2...da pandai disiplinkn diri masing2..



- POSE TECH
-
aku berjaya mempraktikkan teknik larian HAILE..sebijik kot... (tgk kaki kami) hehehe-

pagi tu...aku ke dataran merdeka (DM) dari ampang...ayah aku yg sntiase menyokong aku sanggup anta aku ke DM jam 4.30 pagi walaupun tak berapa sihat...thanx abah! sesampai je kat DM yg pertama skali cari toilet..time tu full marathon dah bersedia utk belepas...tak sempat nk jumpe bro daud time tu..sory bro..time tu ujan pulak turun...adoi...basah la kasut aku nti..huhu..so aku pon pegila lepak sorang2 kat parking bwh DM...kat situ tmpt yg sesuai utk warming up..sbb panas!!huhu...sgt bagus..


pose technique

memang aku sangat nervous ari ni...yela..dah lame gile kot aku tak join race...last skali time larian bomba..kaki sakit lagi time tu...arini condition kaki nmpk ok setelah telan ubat ape yg patut..huhu...aku mmg beserah je arini...dpt terus belari aku teruskan..kalo kaki dah tak bleh tahan tepaksela aku angkat bendera putih...huhu...serius..mmg latihan tak konsisten...aku pon tak tau ape aku buat 2-3 mingu sblom race ni..mental down..kaki kejap ok..kejap tak..(maen2 plak kaki aku ni)...mkn tak jage...mcm2 hal la...

tapi atas semangat kesukanan n spirit of running aku tetap jgk nk join event yg bleh dikatakan paling fames n di nanti2kn utk tahun 2009 ni...selain tu dpt jumpe ahli2 URC n geng2 kaki lari yg dah lame tak jumpe...rmai yg join full marathon...bdk URC rmai join half..mmg aku salute la dgn korang sume...imposible is nothing..!

selesai warming up....jumpe bdk2 URC n pegi solat subuh...lepas tu trus besiap..time tu plak rase perut tak sedap..adoi..berlari pecutlah aku ke toilet time tu..dah selesai trus ke kandang tmpt start..time tu jumpe bdk2 URC..semua da ready..then aku ajak diorng ke depan sket..ni blakang sgt ni...jem nti...huhu...selit menyelit la time tu...walaupun tak target placing, tapi timing arini sgt penting...target aku 1:30minit je..mmg target awal 1:15 terpaksa dilupakan atas masalah kecederaan ketika training...yela..nk dpt timing bgus training kne la hard..so..masalah pun dtg tanpa diduga..tepakse training slow2 balik...tak byk buat training speed...just endurance je dan yg paling penting aku training gunakan POSE TECH yg baru aku pelajari utk mengurangkan kecederaan dan menggunakan biomekanik yg tepat utk long distance running...harap semua ni berbaloi...

BaNG!!! larian dimulakan...adoi..lupe set jam plak..kelam kabut aku time tu..huhu...aku rase agak confident n sgt tenang time tu...just maintain pace..pose tech tidak dilupakan...kawal pernafasan dan langkah konsisten....best jgk lari time ni..sbb sejuk je rase..huhu...mmg aku enjoy running ari ni...nak tau enjoy mcm mane? huhu...nmpk je sape2 yg menonton tepi jln msti aku senyum lebar....dgn polis trafik pon aku senyum skali...haha...! bile kite enjoy mmg penat tu dapat dikurangkan...no stress! kalo tak caye korang try...

lari punye lari...aku perasan ade kereta escort kat dpn...aii?? kete ni escot sape?pelik plak aku...tak kan la kenya kategori lelaki lari slow gile smpai aku bleh nmpk kete ni?? haha...tekedu sekejap..hehe..rupa2nya aku sedang follow kenya kategori wanita yg amik half marathon...mmg bleh tahan pace die...ketika ini mmg aku follow die...sbb sbnarnye aku seronok follow kete escot ni..rase mcm top runner plak..kihkihkih...yela..bile lagi dapat rase di escot kete yg ade papar timing lagi tu..fuhh..mmg enjoy...rase mcm haile plak kejap..hehehe...padahal rase2 aku bleh je nk tmbah pace..tapi follow jela kenya ni dulu...pecut awal2 kang pancit tak pasal2...yg penting ENJOY!



memang lame jgk aku follow die..hampir 10km..ketika ini aku belajar sesuatu yg baru...kalo korang nk tau kenya ni lari mmg gune tenik yg btol..ketika ini aku dpt mempraktikkan POSE TECH sebaik mungkin sbb teknik yg digunakan pelari kenya ini serupa dgn POSE tech yg aku belajar...serius..mmg bertuah aku ari ni...tetapi kelebihan die ialah kemampuan hayunan tgn die mmg perfect...seiring je dgn kaki..kadang2 tangan aku agak lenguh dan menyebabkn tempo larian berubah..tapi bile tgk kenya ni hayun tgn aku pon teringt n trus hayun tgn balik...so bile tangan da hayun laju..kaki pon betambah la laju..huhu....kesimpulannya POSE TECH sgt membantu...

kini masalah yg sering berlaku pd diri aku berulang...SALAH JALAN!! kerana terlalu asyik dan terlalu enjoy berlari mungkin sbb utama aku sesat jln lagi..huhu..hilang fokus...sbbnye aku sentiase menyapa dan memberi semangat kpd pelari2 full marathon mase tu...smpai route pun aku lupe..haha..jauh lagi kot pejalanan diorg..so ape slhnye kite bg smngt kat diorg...bangga aku dgn semngat pakcik2 dan makcik2 yg join full marathon ni.....aku pon konfiden je follow kenya ni...rupe2nye die pun salah jln...adoi...syukurlah pelari2 full marathon yg aku sapa dan beri semangat tadi menjerit2 dari blakang ckp kami salah jalan...!!disebabkan aku pasang mp3 agak kuat so tak berapa dgr la suara diorng....huhu..mmg dah kuat gile diorng menjerit panggil aku patah balik...kesian diorng..tapi ape2 pon THANX runner!! inilah semangat yg aku sgt suka..saling bantu membantu n spirit of running...



aku pon ape lagi time tu..mmg dah hangin satu badan ni!!! siot btol..mane pegi ilang escort td.???!!..benti isap rokok ke?!? hampir2 1km jgk la aku dan kenya di dah telajak...aku pon time ni tepakse la pakai NOS emergency...huhu..memang aku bengang gile time ni...habis tenaga aku...!! da lah 11km lagi...kenya ni pon mcm da give up.. aku panggil2 die ajak follow, die mcm dah tak nak..jauh kot tetinggal td....lepas die potong sorng runner wanita die maintain je pace...bile dah stat kelam kabut brape org aku potong pon aku xprasan...nk beri semngt mcm tadi pon da ilang...

dan ketika ini aku da keseorngan...bile da sorng phm2 jela...mental2..pace pon tak dpt la nk konsisten...kacau btol...tgk kat dpn takde org...sape plak aku nk follow....dan kaki sblah kanan aku pon da rase laen mcm time ni..pedih je dlm kasut ni...confirm BLISTER!! ni msti sbb kasut ni basah..hmm..aku terpaksa bertahan..adoi...pedih gile rase...aku kuatkan hati...

selepas race > blister berdarah di kaki ku...adoi..

lari punye lari...dah nampak dah pelari2 utk 10km event...mmg ramai gile time tu...selit2 menyelit terpaksa dilakukan...dah akhirnya aku ambil line sblah kiri yg xde org...ketika ini mood utk menyapa n beri smngt pd runner laen dtg balik..serius..bile da stat enjoy penat pon ilang..time ni jgk aku jumpe bdk2 URC yg amik 10km...semua aku tegur dan beri semangat..siap gelak2 lagi..utk ilangkan rase kaki yg sakit n penat...huhu...aku pon time tu semangat la balik..kaki aku mmg da berat dah time ni..tapi aku tetap bertahan...rase2 mmg da tak jauh..ramadhan (bdk URC) ckp ade dlm 5km lagi...aku agak fobia time ni..adakah aku berada di jalan yg betol?? mental dah blur2 sket time ni...penat dah smpai ke kepala..huhu...aku just dapat maintainkan pace je...n potong runner2 10km sikit demi sedikit...

skarang da msuk simpang jln ke pertama complex...aku da agak..mesti kne pusing sogo bru masuk DM..nasib baik aku tak pasang NOS lagi time ni..bertahan je...mmg runner2 10km agak laju la time ni...masuk dpn sogo..tup2..ade sorng runner org putih potong aku..huhu..tgk kategori half marathon plak tu...aku just biar je die potong..da xbleh nk push dah..pedih kat kaki dah kritikal..dan 500m ke garisan penamat baru aku masuk NOS...nasib baikla ade sisa2 oksigen yg tinggal...dgn org kat tepi2 yg beri semangat lagi la aku nk tmbah speed..huhu...dan di dpn DM org rmai sedang fokus dan memberi tepukan ke arah aku utk ke garisan penamat..dgn bangga nye aku angkat tangan sambil tersenyum lebar hingga lah kegarisan penamat...hehe..syukur alhamdulillah....walaupon bkn dpt no satu tapi feeling time tu mmg best gile...rase mcm Haile sedang menuju ke garisan penamat..haha!


-muka confident ke garisan penamat..haha (thanx to wong for dis pic)-

memang aku berpuas hati dgn pencapaian hari ni...walaupon timing yg aku target tersasar hampir 2mnit tetapi aku telah cuba yg terbaik utk ke garisan penamat...hanya aku yg tahu perasaan gembira dan kepuasan ketika itu...POSE TECH adalah penyelamat larian aku pd hari ni...syukur alhamdulillah..

MY_OFFICIAL RESULT





What : Standard Chartered KL Marathon
When : 28th June 2009
Where : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur
Awards : Finisher Medal

MY_Distance :
21.0KM
MY_Target : Sub 1 hrs 30 minutes
(ni new target 2 minggu sblom race disebabkan injury yg berulang kembali...syukurla tak teruk sgt..just kne rehat..latihan tak konsisten...sedih2)

MY_bibs : 0265
MY_vest : adidas ADIOS
MY_shoes : adidas ADIOS
MY_watches : POLAR RS200sd

MY_RESULT:

MY_starting time : 6:13:15 AM
MY_timing : 01:31:40
MY_max HR : 190
MY_average HR : 182

ZONE 01 : 00:00
ZONE 02 : 00:00
ZONE 03 : 00:10
ZONE 04 : 13:30
ZONE 05 : 01:18:00

laporan..COMING SOON..