Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe


Running Barefoot Kicks Up Mixed Emotions

Dispute over muscle freedom
By Anica Wong
The Denver Post

"SILA BACA"
UNTUK TATAPAN UMUM


KLIK DISINI

klik kat gambar kalo nk tengok detail

ARTIKEL ni aku dapat dari NEWTON Group Facebook:

Newton Running posted a link to a news story. about an hour ago
Wow, ANOTHER story about barefoot running. Newton's technology is based up barefoot running technique (without the risk of tearing up your feet running sans shoes).


-aku yg nyawa2 ikan still nk posing..huhu-

-team kenya, nasib baik Haile takde...kalo tak diorng pon kne sayur..kihkih-

orait2..sambung cerita...huhu..

so,mcm biase...race day...pagi2 da dtg pegi amik kasut kat mr.choi kat bukit aman...dan mcm biase jgk..abah aku la yg tolong hantar aku pagi2 buta..huhu..thanx abah..!..sbnarnye mmg aku da mintak mr.choi reservedkan aku kasut Newton ni awal2 lagi..hehe..kang tibe2 kasut Newton xde saiz nk pkaikan ke frust menonggeng..huhu.....terima kasih byk kepada beliau sbb sudi pinjam kan kasut yg mahal ni kat aku...(tak bleh dpt sponsor ke??hehe) kebetulan time tu jumpe dgn bro shah..da lame tak jumpe die..sbb mmg byk race yg tepakse aku tarik diri sblom ni...atas sbb kecederaan..

target arini mmg aku pon takpasti..seperti yg aku ckp...arini adalah ari eksperimen NEWTON + POSE TECH...hasilnya?? aku pon tak tau...huhu...tapi target kalo boleh mmg nak sub 45minit..sbb aku rase peformance aku berada pada tahap yg agak baik...berbanding sebulan yang lepas iaitu ketika Larian Bomba (10 May 2009)....serius mase tu lari mmg sakit lagi..jantung pon masih lagi berkarat...yela..lame gile aku berehat tak buat pape...timing time tu 48:19 utk jarak 10km...

lepas solat subuh aku bergerak ke dataran merdeka..mmg aku rase event kat dataran merdeka paling best..tempat luas..nk cari toilet pon senang..n lagi satu start event pon dlm 7.30 pagi..so takde la kelam kabut sgt..kalo event pkul 6 lbh da start mmg kelam kabut..huhu...training minggu ni tak begitu konsisten sbnarnye...tak byk buat speed training...walaupon ade hati nk target timing sub 45..huhu..just byk buat long run..lari suka2...n angkat besi sikit2...huhu..

pagi ni aku warm up pkai baju baru..hehe..baju ni abah aku yg hadiah kan...besempena besday aku yg ke-22 (da tue da aku) pada 15 julai yg lalu...hehe....thanx abah...tu jela adiah aku dpt taun ni...kire okeyla dari tak dpt pape..huhu...baju ni name die adizero windproof..aku pon tak pasti die windproof ke tak...huhu...da adidas yg ckp..tak kan la die nk menipu kot...tapi mmg best utk warming up...

-aku dgn baju hadiah dari abah-
gambar churi dari bro zulhassan

tepat 7:30Am..BaNG! sume da bedesup...sume mmg naik antu bile dgr bunyi pistol...aku pon ape kurangnye...huhu...kenya jgn citela...terus je ilang...tak tau ape yg dikejar...huhu..mmg ramai yg belari arini...aku mmg slalu start dlm kelompok yg takdela depan sgt..sbb slalu sgt datang lambat..kang nk selit2 pegi depan, mrh plak kaki lari yg da lame menunggu dlm kandang tu..huhu....so skarang mcm biase....aktiviti selit menyelit...dan aku slalu amik lorong sblah kanan (lorong memotong) sbb mr.tey slalu ade kat bwh jambatan amik gmbr kaki lari....so tau2 jela aku..pantang tgk org amik gmbr..mesti nk posing..hehe..ENJOY beb..! thanx mr.tey...seronok n tegelak sorng2 bile tgk gmbr sendiri (kat album m.tey) time tgh lari...haha!


-selit menyelit mengejar kamera Mr.Tey...hehe-

da msuk satu km...baru aku perasan yg arini rmai top2 runner takde...kalo tak mmg kat depan blakang msti rmai kalo pace dlm sub 4:00 perkm...mybe rmai yg pegi event kat kuantan kot...arini lari kebanyakkan masa aku berseorangan..mmg mental byk memainkan peranan...pace pada 3km pertama mmg byk 4:00minit perkm...so aku maintain je pace ni..dlm 5km pertama mmg tepakse meredah bukit..naik bukit..turun bukit...mmg aku risau skali time turun bukit...bahaye OOoo..trauma bile nk turun bukit...takut injured mcm dulu balik...tapi dengan kasut NeWton dan teknik turun bukit yg aku da blaja..aku cuba praktikkan sebaik mugkin...ketika ini, syukur alhamdulillah..ketika menaiki bukit mmg kurang masalah..aku rase smooth je...mungkin ini adalah salah satu kelebihan kasut NewTon ni...kurangkan tekanan graviti ketika menaiki bukit...

bila masuk jalan rata (da msuk highway ape ntah)...aku try maintain kan pace...kenya da mmg tak nmpak....berlumba sesama mereka jela kot....huhu...tapi aku rase aku berada dlm kelompok hadapan jgk...cuma jarak sume runner mase tu sume jauh2...da ni je pace yg aku mampu..nak kejo runner2 kat dpn tu mmg tak dpt dah..sbb fitness level diorng mmg da tiptop... mase tu mmg aku fikirkan sesuatu...pasal eksperimen aku ni la.. ape yg aku perasan... kelebihan kasut NeWton ni sbnarnye adalah pada 5km yg terakhir...sbb ketika ini tenaga kita mmg dah kurang...mental pon mstila da downkn....so peranan ketika ini byk dimainkan oleh apa yg kita pakai...sama ada..kasut..baju..stokin..selain daripada mkanan yg kite ambil sblom race bermula...ape yg baik dan positif mase tu itu la yg akan membantu kite...dan pape jela yg dpt membantu kekuatan mental..(lu pk la sendiri)...aku rase mcm ni sbb kebanyakkan top2 runner bile nk abes race diorang akan makin laju..bukan nye makin slow...sbb ape?? sbb sbnar aku pon tak pasti..tapi aku penah tgk satu video yg Haile pnah ckp bahawa ape yg kita pakai ketika competition memainkan peranan yg sgt penting...tak pecaya bleh tgk video ni..interview yg dibuat bersama haile..CLICK
...Haile cakap, training dan competition adalah sgt bebeza...time training nk pakai ape pon takpe..tapi time competition pakai ape yg terbaik dan paling selesa bagi kita...ni artikel yg aku bace dr mr.choi bertarikh 14 julai, HERE

-ha..ni Haile yg ckp eh...aku tak tipu...-

so mmg btol la kot ape yg aku pk mase tu..mmg mental aku rasakan kasut NewtoN ni boleh membantu...so aku dpt maintain pace aku sebaik yg boleh...skarang lebih kurang 3km ke garisan penamat..mase ni da nmpk kelibat runner kategori skolah (7.5km kot)...aku rase yg 1st ade kat dpn aku..pace diorng ni sume bleh tahan..malu plak aku..budak skolah pon pace laju mcm ni...huhu...masuk lagi 2km terakhir mmg aku da pancit gile da..huhu..mase kat dpn pertama complex mr.richard habeya potong aku..huhu..aku maintain je time ni..sbb gile ape kalo nk pecut....da la jauh lagi..ade dlm 1.5km lg kot...lari punye lari aku ingt pusing kat maju junction..rupe2 nye smpai da nk smpai chow kit da...waaa!! sengsara gile aku time tu..mate da bepinar2..nasib baikla ade pit stop kat situ utk aku teguk air...kire nasib baik jgk la air byk lagi...huhu...

masa tu jgk, ade sorng runner org puteh potong aku...kategori A jgk..huhu..aku pun biarkan jgk die....sbb aku tau jauh lagi nk smpai dataran merdeka...aku just maintain pace...hhmmm..sbnarnye ade satu benda yg aku belajar time ni...aku dpt rasekan yg aku bleh tau pace aku lari tanpa gunakan footpod mase ni..so aku bleh agak sama ada pace aku ni laju sgt or terlalu slow..so aku bleh bajet time tu pace aku dlm anggaran 4:00minit perkm so aku bleh smpai ke dataran merdeka dlm brape minit lg...hmm..aku pon takpasti mcm mane aku bleh tau..tapi mgkin pace gune footpod mase training membantu bile time race sebenar...

masuk jln tuanku abd rahman mmg best..tahun lepas pon time ni la aku paling besemangat..sbb ade penyokong2 dan tukang sorak kat tepi jalan..tapi taun ni tak byk group mcm taun lepas..tapi kire sgt bagusla...tak mcm SCKLM....hampEH!! ape pon xde...kosong je jln...dafta la mahal..huhu...(sakit ati)...aku ni kalo org kat tepi da sorak2 mmg la aku betambah enjoy..nasib baik aku tak menari skali time tu..haha...tapi aku siap suruh diorng pukul gendang lagi kuat..biar berkobar2 lagi semangat aku..hehe..mmg hapening n EnJoy time ni...running for Fun...patutnye tiap2 race kne buat mcm ni...baru la sronok kaki2 lari sume nk lari...Haile sndiri pon pnah ckp yg die dapat pecah rekod dunia disebabkan sokongan daripada tukang sorak yg berada kat tepi jalan..ha..! kalo world champion da rase mcm tu kalo kite yg lari2 suke2 ape tah lagi kan???

-wahh..pemberi semangat..ENjOY! haha..-

ape2 yg kite buat msti ade suppoter..baru la BEST!...dan lagi 300m kot ke garisan penamat, ha! ade pom pom gurl la plak....hehehe..aku tepuk tgn diorng lagi la telompat2 bagi semanga..haha!...sape yg lari kat situ time tu comfirm pace laju tak tentu arah....hehe...mr.Tey pon ade kat situ time tu...saje kot nk snap gmbar kat situ sbb nk tgk reaksi kaki2 lari bile lalu dpn pom2 gurl ni..huhu...aku tgk balik album mr.tey ,mmg sume kaki lari tesenyum lebar bile lalu kat situ..heheehe..enJOY!

dan skang da nmpk da garisan penamat...ada lagi dlm 100m...aku mcm biasela..awal2 da angkat tangan..sbb kot2 ade org yg sudi amik gmbr..hehe...tapi tanpa disangka2.. ..TUp..Tup..mr.richard memecut dari blakang..aiii???!! mane dtg die ni..tekejut beruk aku time tu..rase2 aku tadi die da smpai dulu...aku dan die memecut la ke garisan penamat time tu..mmg aku tak prasan die sedang pecut dari blakang...huhu..rase2 tadi da takde org kot...smpai je kat garisan penamat, rupa2nya die stop dlu tepi jln sbb nk tungu aku...huhu..sbb nk sprint same2 last2 supaye aku lagi semangat....mcm2 hal..tapi yg sedihnye rupe2 aku berada ditempat ke 11...adoi...takpela...da takde rezeki..yg aku tau satu smpai saploh (10) sume abg kenya...huhu...hmm..bile la nk dpt bit dgn abg2 kenya ni...tapi diorng ni da international level..mmg susah la nk bit..rase2 kne training kat kenya baru dpt rase aura diorng kot..huhuhu..ade sape2 nk sponsor aku pegi sane menuntut ilmu..??? hehe....aku tanye yg dpt no-3 (kategori A) pon timing da 30minit..fuhhh...lajunyyyeee....tak tercapai akal ku...

Kesimpulan:
hmmm...kesimpulan yg aku buat..mmg aku berpuas hati dgn condition aku skarang...syukur kaki pon makin okey..dgn kasut NeWton yg bgus ni...lagi betmbah confident..tapi lepas ni..da tak dpt da pkai kasut NewtOn yg dipinjam dari mr.choi...huhu..sedih btol...kne jgkla jual kasut2 lame dan korek tabung utk dptkan kasut NewToN ni...kalo ade sape2 yg nak sponsor pon lagi bagus..huhu..(berangan)...timing aku berbanding event mingu lepas juga ada peningkatan yg sgt sedikit...huhu...walaupon last week lari 7.5km dan mingu ni 10.25km...tapi kalo ikut average pace perkm mingu ni lagi laju SIKIT la....mingu lepas lebih kurang 3:78 perkm (7.5km)...minggu ni pace 3:73 perkm (10.25km)...beza 0.05 saat perkm..huhu (okeyla tu..)

dan kalo sape2 yg nak jual kasut NewTon size 7.5 second hand pon bleh bagi tau aku...aku mmg da AnGaU dgn kasut NewtOn ni...huhu...kalo korang beminat dgn kasut NewtoN ni bleh contact dgn mr.choi...(dealer kat Msia)..harge pon ade less lagi...n sblom korang beli kasut ni kne byk bace pasal kasut ni..sbb nk pakai kasut ni pon ade RULES die..bukan sume org bleh pkai...nti kalo kaki sakit jgn nk menyumpah yg kasut ni tak bgus plak...huhu...

-kaki2 lari, aku dan NewTOn (yg akan dirindui)..huhu-

tapi secara peribadi..bagi aku kasut ni SANGAT BEST...tak mampu diucap dgn kata2...tapi boleh diucap dgn timing yg aku buat dgn bantuan kasut NEWTON ni...(kot2 la...) kaki org laen2..so masing2 tau kasut ape yg sesuai dgn kaki korang...tapi seperti yg kite tau.."tak kenal maka tak Chinta"...huhu..sbb sblom ni aku rase kasut adidas mmg yg terbaik....(mungkin sbb kasut ni je yg aku ade..huhu) tapi bile pkai NewTon aku rase ni plak yg best...tak tau la plak kalo lepas ni pkai kasut chap laen pon rase lagi best..so Faaar...mmg NEWTON is da BEST among da BEST..!

-aku bersama team chap Ayam-

-POSE TECH hingga ke garisan penamat-
thanx to shirley sohg

always EnJOY!

What : Siemens Run
When : 19th July 2009
Where : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

MY_distance :
10.25km according mr.Choi GPS
MY_bibs no : A894
MY_shoes : NEWTON running (thanx again to mr.Choi)

MY_starting time : 7:28AM
MY_max HR : 193
MY_avg HR : 186

MY_timing : 00:38:23 (new PR)
MY_placing : 11th (placing 1 to 10 kenya..adoi...xde rezeki..huhu)


my_story :

ini adalah kali kedua aku join siemens run..last year adalah yg pertama kali aku join..memang aku stat minat dan bersemangat gile running pon sbb join siemens run tahun lepas...sbb mase tu pertama kali aku menang prize money..huhu..dpt RM100 tu..sape la sangke kan..lari xde la laju sgt..tapi dpt no.9..dah rezeki....alhamdulillah.timing tahun lepas ialah 37:45 dengan jarak larian 8.7km...dan sesungguhnya setiap tahun semakin ramai runner2 baru yang muncul (budak2 yg dah masuk kategori open..huhu) dan mamat kenya pon semakin ramai..tak tau la apsal ramai sgt....so competition semakin sihat (kot) dan nk dapat medal n best placing pon susah o00O skarang...memang kena berusaha lebih la saban tahun....huhu..tu pon kalo kaki sentiasa dlm condition yg baik..insyaAllah.. ni result aku last year CLICK

Pengalamanku Bersama NEWTON


aku & NEWTON

sbnarnye ini adelah event kedua dlm mase 2 minggu ni (olympic day run & siemens run) aku mengambil risiko menggunakan kasut yg tak pernah aku guna sblom ni..training tak penah pkai ni kan pulak time race.... kasut yg dimaksudkan ialah NEWTOn ruNning... memang dah lame aku nak test kasut ni..tapi kalo nk beli memang dah tak temampu (mahal sgt!) dan sgt susah nk jumpe kat Msia..first time aku tgk kasut ni mase exhibiton kat Singapore (mase SCSM) disember tahun lepas..memang pelik tgk kasut newton time tu dan takde tarikan langsung tgk kasut ni time tu...huhu...

tapi lame2 aku blaja pasal running teknik terutama POSE TECH...dan dari situla aku mula mengenal kasut newton ni...tula org ckp.."tak kenal tak cinta kan.." haha! so tanpa di sangka2 bos besar Saucony, mr.choi sedang mempromosi kasut ni pd kaki2 lari kat msia...aku pon ape lagi...memang dah hepy keriangan time tu sbb dapat jugak aku merasa kasut NeWTON ni...mmg teruja gile time tu..huhu...tapi tula..mmg aku tepaksa amik risiko utk gunekn pada race buat kali pertama... sbb experimen hanya boleh dilakukan pada diri sendiri... sbb kalo tak TEST mmg kite tak tau ape yg akan berlaku...so aku perlu amik challenge ni...persoalan yg dibuat ketika itu ialah, adalah kasut NEwton ini sgt hebat seperti yg di promosi dan di perkatakan dlm internet?? so dlm hati time tu...wait and see jela...

pengalaman last week mmg aku mls nak cite..so aku trus jela smbung pengalaman minggu ni...mmg mingu lepas aku pon tak sangke aku bleh buat personal best timing..adakah kerana kasut Newton ni??? 55% kesimpulan yg aku buat memang memihak pd kasut newton ni..tapi last week punye jarak tak berapa jauh....so aku tak jadi kan itu sbg ukuran kebagusan kasut NewtON yg aku telah cuba...huhu

So, dis week...jarak larian ialah 10km...ini adalah jarak yg biase dlm setiap event..memang sgt sesuai utk menguji kemampuan fitness aku ketika ni....dengan menggunakan POSE TECh bersama kasut NeWTON...adakah akan berlaku keajaiban??? haha!...ini adalah experimen yg kedua yg aku lakukan...kombinasi antara POSE TECH dan NEWTOn...

hampir 3 bulan aku belajar mempraktikkan pose tecH ni...mmg agak susah..yela..bukan ade trainer yg bleh ajar teknik ni secara live kat Msia...sume ade kat amerika...huhu...aku pon bukan nye ade personal coach yg bleh ajar teknik lari...so mmg kne blaja dari video2 dari internet dan baca artikel2 pasal Pose TEch ni... sume atas usaha sendiri...ni sume tentang passion...kalo ade peluang mmg aku nk jumpe sndiri dengan pengasas PoSE TecH ni dan mintak die buat satu Running Clinic kat Msia...kan bagus...supaya sume runner2 kat Msia dpt menggunakan teknik ni dlm larian seterusnya dpt mengelakkan diri dari kecederaan..sbb kebanyakkan kaki lari msti akan ade problem pada lutut..tu yg bahaye utk long term..sbb maen balun je lari...huhu..(dulu aku pon same)

waaaa! da ngantOk la...sambung story esok..huhu

POSE TECHNIQUE experiment continue...

What :
Olympic Day Run

When : 12th July 2009
Where : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur
Distance : 7.50km according Choi GPS
Reward : 100 for Open Category / 75 for Veteran Category

FULL REPORT..coming soon...(sebab byk sgt benda nk cite..sabo eh..)

"AKU SUDAH JATUH CINTA...oowh nEWton...!"

-SCiENCE iN MOTiON-

coming soon punye pasal sampai dah masuk event minggu ni pon, post utk last week tak sempat2 nk post..huhu...mintak maap la banyak2...busy sket last week...ape yg nk cerita last week pon da tak ingat....soOO...mulai arini....harap2...abes je pape event kne amik jgk sedikit mase utk update story pada hari tersebut....kalo tak mmg tak post2 la smpai bila2.. dan juga supaya pengalaman yg aku dapat pada tiap2 race dapat dikongsi bersama rakan2 kaki lari...


ni last week punye RESULT:

MY_distance: 7.5km
MY_starting time: 7:29:17 AM

MY_FITNESS LEVEL: 40 (Polar200sd)
MY_bibs no: A0143
MY_shoes: NEWTON Running (Thanx so MUCH to Mr.Choi for dis shoes)
MY_vest: adidas ADiZERO
MY_sunglasses: POLAROID Oakley

MY_max HR: 197
MY_avg HR: 192
MY_finishing time: 28:34.1 minutes (New PR)
MY_placing:
14 (11 orang pelari Kenya kategori A dihadapan....huhu)

Gambar2 LARi2 penyeri blog ini dari MR.TEY yang sangat baik hati, thanx MR.tey!:

(Huh! ramai nye kenya..! dah macam Olympic Marathon dah ni, bukan Olympic Day Run..huhu..sabo jela..)


-selit menyelit..-

-150m ke garisan penamat..da pancit gile time ni..-


-aku yang pantang tgk org amik gambar...haha...sentiase ENJOY running...huhu..MR.Murali dihadapan-

-sentiasa tersenyum walaupon jantung dah nk meletop! ENJOY!-