Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

PBIM FULL RESULT
here

CHECK YOUR RESULT:
here

MY RESULT:
PLACING:
MEN OPEN HALF MARATHON
23/2833


fffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhh....akhirnya gambar smpai...daripada raut wajah dan gaya aku di garisan penamat sudah menunjukkan "kesufferan" yang aku alami ketika itu...tak sangka smpai macam tu skali..bila tengok gambar ni kelakar pon ade jugak..huhu (syok sendiri..)

apa2 pun, syukur alhamdulillah kerana aku dapat menghabiskan half marathon kali ini..walapon tiada apa yana boleh dibanggakan tetapi tahniah pada diri sendiri atas semangat dan kesungguhan untuk menamatkan half marathon kali ni...tahniah juga pada semua Runner yg berjaya...

bila tengok gambar dan berjaya berada di
FINISHING LINE membuatkan aku terus untuk berlari...bukan dipaksa..bukan disuruh..bukan dicabar....bukan di kejar anjing..tetapi semua atas kemahuan diri sendiri...tak kisah la orang cakap aku berlari buat penat dan tak menang ape2 pon....tetapi perasaan mengharungi 21km hingga ke garisan penamat, perasaannya hanya aku yang tahu...

bila difikir2kan balik, aku pon pelik mana datang semua semangat dan kesugguhan untuk menamatkan larian mase tu...tu pasal lepas je garisan penamat sakit sume datang...makin teruk plak tu..time running takde la fikir sangat...sesungguhnya ketika running la kita akan sedar dimana kemampuan kita yang sebenar....lebih dari yang kita sangkakan...semua terletak pada diri sendirii...
RUNNING - STANDING ON YOUR OWN FEET.....kalau nak berhenti terletak pada kaki sendiri dan kalau nak teruskan pon, aku sendiri yang tentukan...

"if you want to FINISH it..you can finish it strong...beyond your imagination..."

kadang2 aku berfikir..macam mana perasaan berlari full marathon??? mungkin aku akan lebih merasai, mendalami dan menghayati apa Running yang sebenar bila aku mengharungi full marathon nanti...mungkin kesakitan ketika itu akan mengajar aku dimana kekuatan diri aku yang sebenar..tapi yang penting?? semuanya perlukan PERSEDIAAN....nak habiskan mungkin boleh....tapi bagaimana nak habiskan dengan berjaya (pada diri sendiri) ??? aku yang perlu tentukan apa perancangan yang perlu dibuat....

insyaAllah,
FULL MARATHON in 2010...

impossible is nothing...






What : Penang Bridge International Marathon
When : 22nd November 2009
Where : Queensbay Mall, Penang
Distance & Start Time : 21.0975km (3.30 am)
Medal : Finisher for All

MY_bib no: D21227
MY_official timing: 01:35:08
MY_placing: 23

MY_shoes: NEWTON Racer
MY_vest: asics
MY_tight: adidas POWERweb

Penang Bridge International Marathon (PBIM) telah pon berlalu..tetapi sakit dikakiku ini masih belum reda....nak jalan pon tekengkang2...memang teruk....memang seksa...pertama kali aku rasa macam ni....sakit macam ni 1st time lari half marathon...org yang 1st time lari half pon tak rase sakit macam aku kot....

-bersiap-siap amik mood-

pengalaman di PBIM memang agak pahit utk ditelan...memang banyak pengalaman dan pengajaran yang aku perolehi dari event kali ni...aku pon masih baru dalam dunia larian ni....baru masuk tahun ke dua join half marathon...memang byk lagi yang perlu aku pelajari.....sifu pon takde...sume belajar sendiri...habis je event aritu, satu hari satu malam aku befikir dan membuat analisis kenapa aku tak dapat lari dengan baik masa PBIM aritu..

bayangkanlah...lebih kurang 6km terakhir...kedua2 kaki punye hamstring rase cramp..memang teruk..tak bleh nak push langsung...rase nak pengsan pon ade....ditambah pula dengan blister di kedua2 kaki...gile sakit mase tu...nafas memang boleh pegi..tapi kaki dah tak bleh ke mana...sangat menyiksakan jiwa dan raga masa tu...

-sebelom warming up-

aku pon malas nak cerita panjang..sebab masih lagi tension sebab kaki masih lagi sakit...tapi di sini aku nak kongsi beberapa pengajaran yang aku dapat dari event kali ni...dan juga setelah memerah otak selama dua hari berfikir...aku dah dapat juga beberapa kesimpulan yang menyebabkan aku tak dapat berlari dengan baik pada event kali ni...aku anggap pengajaran ni bukan sebagai alasan semata2....tetapi adalah hakikat yang mungkin menjadi punca ape yang berlaku ke atas diri aku sepanjang larian half marathon pada PBIM yang lalu...

ANALISIS , KESIMPULAN dan PENGAJARAN:

1) SEBAB UTAMA: masalah teknikal...

Semua salah diri sendiri..takpela..aku perlu belajar dari kesilapan....sebab salah yg sikit memberi kesan pada keseluruhan race...

Aku pergi bantai basahkan kaki dan badan pada setiap check point (satu botol air satu check point)...habis basah lencun....padahal cuaca bukan panas pon...dan kesannya BLISTER berdarah kena lagi...pakai stokin yang tak serap air plak tu...padah menimpa...memang ni pengajaran paling besar...

dah tau kasut NEWTON tu takde lobang kat bawah, sape suruh bantai pegi basahkan badan...padan muke aku...memang aku menyumpah jugak la pada kasut Newton masa tu...(sory la newton)...memang pedih gile..kaki ni smpai kebas...rasa kaki tak jejak tanah pon ade jugak...dah nasib...sengsara time 5km terakhir...mampu tengok je runner2 potong aku dengan bergaya...huhu..kaki dah tak mampu nak hayun...mampu maintain dlm 4:30min /km je...

mase lari bleh plak ade bunyi dlm kasut ni..."preek..preek.." (macam pakai kasut getah)..bunyi ruang udara yang msuk air dalam kasut Newton aku ni....dan betambah berat kasut time tu....

lagi satu hal, aku main bantai jugak basahkan tight adidas aku ni dengan air...aku pon silap..ni 1st time lari jarak jauh pakai tight panjang....sblom ni pakai sluar pendek, memang la cepat kering...tapi ni pakai tight memang susah nak kering...habis air bekumpul dlm tight ni...dan terus ke dalam kasut...betambah la lagi berat..

.dan bile dah ade air, mestila sejuk...dah sejuk di tambah dengan angin atas jambatan tu menyebabkan otot2 aku ni pon nak CRAMP...tarik smpai hamstring...laju sikit die tarik..angkat kaki sket die tarik...adooi....padan muka lagi skali...malang betimpa2...sakit pon betimpa2 jugak...salahkan diri sendiri jela...

2) PRE-RACE training sangat penting...

setelah difikirkan balik, baru aku perasan yang aku kurang join event (berlari beramai2..atau ade competition) sebulan sblom PBIM ni...satu je yg aku join..Larian 1 malaysia 3minggu sblom race...(memang tak membantu langsung sbnarnye..) Ini menyebabkan kekuatan mental dan fizikal menjadi lemah ketika race sebenar.....kekuatan mental terutamanya..sebab bile ade org potong je mental mesti down..kalo sorng dua bleh tahan lagi....tapi ni smpai 10 orang potong...(walaupon lain2 kategori yang potong...termasuk uncle2 kategori veteran dan senior...)...huh...mau tak tension...mental down menjadi 10kali ganda...haha....

-get ready..-

lagi satu...training sahaja tidak mencukupi utk mendapat keputusan yang baik dlm event yg kite target utk PR...sebab time training selalunya kite (aku merujuk pada diri aku sendiri..) tak push seperti time event atau competition....so sbnarnye bile kite push to da limit itu yang terbaik utk kekuatan jantung dan biasekan diri utk maintain HR....lari sorang2 sbnarnye macam syok sendiri (walaupon rase2 macam laju...huhu)

dan contohnya macam ni...slalu kalo kite lari sorang2 (10km) mesti rasa jauh..tapi kalo lari bersama org yg sama pace dan ade competition mesti kite akan push lebih sket...itulah kesimpulan yg aku buat...pre-race adalah salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan.rasa boleh bersaing dan kuatkan fizikal dan mental...kalo tak pegi pre-race tak payah la nak berangan-angan nak dapat position bagus atau nak pecah rekod peribadi...huhu....pre-race ni pon kne ade target...contohnya semingu atau dua mingu sblom race sebenar, join event 10km (kalo nak lari half marathon) dan buat target pace..target pace ni slalu nye ialah
Tempo Run punye pace...(ikut masing2 punya pace la eh..)

3) TRAINING seminggu sblom race
penting jugak??...

setelah di analisis, ni pon aku perasan....memang memainkan peranan...memberi kesan time PBIM tempoh hari...mileage aku utk seminggu sblom PBIM tak smpai 10KM???? huh...silap sendiri lagi...seminggu sblom PBIM aku pegi terengganu..kat sane asik ujan je...tepi laut plak tu...angin kuat..takut nak kluar hotel...nak turun training pon malas...tambah pulak kaki ade sengal2 lagi...betambahla malas...akibat malas, padah menimpa diri...tak dapat nak maintain pace dgn baik mase event dan tak dapat maintain HR dengan baik...dan jugak muscle jadi berat...takde strength...(mungkin menyebabkan cramp bile push time competition..)

yela..lame sgt rehat tak bagus jugak...n bile tak training, konfiden pon down jugakla....(sebab rase fitnes tak ckup...)..hari kamis aku trun training jantung sakit plak..tepakse stop tak smpai 15minit...macam2 hal...

4) terlalu PUSH
walaupon dah tau training TAK CUKUP.....

memang silap diri sendiri..dah tau training tak ckup dan mileage pon tak ckup, ade hati nak buat rekod..huhu...memang mase 10km pertama aku push jugak....try teknik ON ZONE...sebab nafas mase tu agak baik...try maintain POSE TECH....aku pon layanla 4.00min /km punye pace...try follow mamat yg laju2...dan yang penting follow blakang org time naik jambatan...sebab angin bleh tahan kuat...smpai earphone mp3 yg aku pkai ni dah tak melekat kat telinga...angin tolak je tecabut....byk kali jgk la....hilang kosentrasi...last2 aku cabut...tak sangke plak angin smpai macam tu skali...lain kali kne cari earphone yang AERO sket (snang nak potong angin)...atau yang melekat kat cuping telinge ni...(ade aritu aku jumpe brand nike...tapi mahal jgk la...adidas punye blom ade dipasaran..)

-borak2 dengan en.zul..(aka manager..hehe)

memang time 10km pertama tu ade target dlm hati ni nak try buat best time....memang mase tu dah tak fikir placing....tapi lepas u-turn kat jambatan, hancusss...!! sakit sume datang....sengsara satu body....blister tiba2 makin parah...mata pon dah pejam celik...makin ramai la jugak runner2 yang memotong dilorong kanan atau kiri tanpa sebarang signel....sume makin laju last 10km...aku plak makin slow menahan kesengsaraan yang menimpa2....padan muke lagi...

5) akhir skali...last 2km race macam jaaaaaaaaaaaaauuuhhh sgt...2km ke??? (sebab aku tengok signboard 4okm)....penipu btol...nasib mental masih kuat...takkan la 2km jauh macam ni...??....macam2 sumpah-seranah yang keluar ketika itu....kasut kne sumpah...tight kne sumpah...stokin pon kne jugak...termasuklah mengutuk diri sendiri kenapa la lari half marathon mase tu...?? huhu....time tu jugak aku terbayang macam mane sengsara kalo lari full marathon dengan sakit mcm ni?? ffuhhh...tak tercapai akalku...bleh pengsan tengah jalan....jalan plak lurus mase tu (rasa mcm jauh)....kaki nak angkat pon dah tak bleh..CRAMP!!! cramp...!!



gambar-gambar sebelom race je yg ade..
lepas race sebijik gmbar pon xde...

dan....mr.Ronnie PM1 dengan yakin memotong secara senyap..hehe....memang die dah pasang turbo tak mampu den nak kejo....hehhehe...aku mampu melihat jela...bye..bye PM1....mental jela memainkan peranan mase ni...target hanya nak smpai ke garisan penamat...asal smpai pon dah kira bejaya bagi diri aku pada ketika itu...

dan aku menamatkan larian dalam masa
1:35:14...gud timing ke?? memang agak kecewa sebenarnye...(aku ada baca kat blog member2 yang distance die dlm 22.8km....mungkin jugak...??)...mase smpai memang aku dah tak fikir placing....kaki dah sakit.....cari member dan en.zul (aka manager..hehe..) nak mintak baju sweter, tak jumpe...badan dah menggigil sejuk....aku tgk org lain sume rilek je melepak2 tepi laut amik udara segar....aku plak kalo bleh nak menyorok celah kereta sebab taknak kena angin sejuk...tak taula apsal badan aku sejuk semacam...round punye round dah nak pkul 6 baru jumpe member...punyela lame aku mencari dalam lautan manusia mase tu....dah abis lari pon dugaan datang lagi...

-tersenyum gembire sebelum menerima "bencana"..malang tak berbaukan...
tak dapat bau sakit lagi mase ni...-


aku dah hampir pengsan kesejukan...satu badan sakit....bayangkan nak duduk pon tak bleh...nak coling down pon tak mampu....memang muscle satu body cramp......back pain plak datang...jalan tebongkok2...jalan pon dah kengkang...nak bukak kasut pon takut...sebab pedih semacam...kaki kecut sebab basah...tambah blister...nak teguk air pon dah tak lalu...nak temuntah pon ade jugak....dah tak fikir nak begambar time tu...(walaupon sblom race teringin nak begambar dekat board besar PBIM...)....memang fikir nak balik amik selimut dan tido je...memang ini lah half marathon paling SUFFER yang penah aku alami...mungkin juga sebab condition badan tak sesuai lari masa tu...tak penah lagi dlm hidup lari pagi2 buta....ni la 1st time...(mungkin dlm otak dah set ni time tido bukan utk belari...lain kali kena training pukul 3 pagi jugak kot...bagi biase...)

(beratur mengambil giliran untuk merempit...)

lepas tu aku trus balik ke hotel kat geogtown...smpai2 trus FLAT atas katil...tak sedar smpai la tengah hari...bangun dari tidur barula rase okey sket...bangun2 memang pening lalat..tu pon tepaksa bangun sebab nak check out..kalo tak memang smpai ke ptg aku tak sedar kot...punyela penat....

MINTA MAAF byk pada geng2 kaki lari terutama geng CAR kerana tak dapat nak bergambar dan bertegur sapa...sedih jugak tak dapat bergambar kat poster PBIM dengan medal kali ni...memang condition aku hari tu sangat teruk...aku harap ini dapat memberi pengajaran pada diri aku....supaya lebih
BERSEDIA kalo nak buat best timing...insyaAllah...kalo tak training simpan lah niat nak buat best time eh...kalo tak nanti sendiri merana..harap maklum...