Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

akhirnya..


alhamdulilah..akhirnya..hati ni terbuka jgk nk tulis semula blog ni...

terlalu byk benda yg berlaku sejak kebelakangan ni..semuanya TANPA dirancang...

sekarang ni exam week..tapi aku tak amik exam...nk berehat panjang...baru baik dari denggi..
ni kali kedua aku kena...slalu kalo dah kne demam skali mmg teruk...

aku nk lari dari masalah kejap..asyik masalah datang je...pass satu..satu lagi dtg..bile nk selesai??aku pon tak tau...asyik nk selesaikan masalah org je..masalah aku tak selesai2...time sakit2 ni la aku bleh berehat sket..tenang kan jiwa..tenangkan hati...

kejap dah bulan 3..ape yg aku buat semester ni pon aku tak tau...sem dah nk abes...memang extend jela cara terbaik...aku penat..penat tak tau knape...penat menghadapi hidup yg penuh sandiwara...hidup dgn dunia aku sendiri lagi bagus...

selasa lepas aku baru kuar dari wad...seminggu kat wad..memang bleh gile..makan..tido..makan..tido..(badan tak naik2 jugak)...terima kasih pada semua yg sudi dtg melawat aku kat hospital minggu lepas...minggu lepas semangat ok lagi...bile dah sakit sume semangat hilang...nk buat ape pon tak menjadi...

ke mana semangat yg hilang??...ntah..aku pon tak tau...byk benda nk kena pk...tapi yg penting skarang..AKU NK BERehat..BERTAPA...dari masalah2 luar...duduk umah diam2...makan tido..tgk tv...dan membaca....

MEMBACA??haha..aku memang sgt tak suke membaca..tapi semangat nk membaca buku running sgt tinggi..skarang aku tgh study satu buku..lebih kurang mcm kitab running jgkla... tajuk die.. "GALLOWAY's BOOK ON RUNNING" buku ni memang dah takde kot kat pasran..buku aku ni cetakan AUGUST 1984..gile...aku pon tak lahir lagi mase ni....

memang tgk buku ni pon mcm berhantu..memang aku tekad dlm hati..aku kne hbiskan baca buku ni...buku ni mmg lain dari yg lain...buku ni menerangkan dari A smpai Z pasal running..kalo bleh mmg aku nk bagi sume baca buku ni...

aku terfikir nk khatam buku ni sebab byk benda yg aku perlu belajar lagi pasal running...buku ni bukan sekadar utk menambah ilmu.tetapi aku nk cuba praktikkan ape yg aku baca ni..dah buat eksperiment pada diri aku..adakah teori yg digunakan dlm buku ni berkesan???

sebab kadang2 aku tertanya2..adakah training yg aku lakukan sebelum ni btol2 berkesan utk diri aku?? dua tahun berlalu sejak aku mula2 runninng...dan aku tgk tak byk peningkatan pada diri aku...mungkin kwn2 running semakin ramai..kasut2 pon makin byk..tapi ape yg aku lihat pada diri aku tak byk yg berubah..aku perlu berubah sekarang...

mencari pendekatan terbaik utk meningkatkan prestasi diri aku...tak kisahla org nk ckp ape...tapi i NEED a new STEP..new STEP to improve my self..dulu...aku belajar tentang injury..aku merasainya..aku mengharunginya...aku belajar utk berlari lebih laju..tetapi smpai satu tahap...aku "terjatuh"...terjatuh kerana latihan yg tidak betul...menyebabkan kecederaan yg panjang pada diri aku..selepas itu....aku belajar teknik yg betul..mencari jalan penyelesaian bagaimana cara untuk berlari dengan betul..dengan teknik yg betul sebgai seorg Runner..dan akhirnya aku dapat...walaupon belajar dengan sendiri..tapi aku puas kerana aku berjaya mempraktikkan ape yg aku kaji pada diri aku sendiri..kini..teknik bukan satu masalah...tetapi...

bagaimana utk melangkah lebih maju menjadi masalah..aku sedang mencari..mencari..dan mencari...RUNNING adalah satu proses yg panjang...semuanya perlukan kesabaran..itu yg aku sedang belajar sekarang....konsisten sgt penting...tersilap langkah akan berlaku kecederaan...

dlm buku yg aku baca sekarang byk menceritakan tentang kecederaan...kecederaan adalah masalah utama...target aku sekarang adalah praktikkan latihan tanpa kecederaan..kadang2 mmg kita kurang sabar....memang nk laju je..tapi aku kena sedr hakikat...Runner yg hebat berlatih bertahun2 utk mencapai target..bukan berhari2 atau berminggu2...buku ni bukan jgk sekadar buku..tetapi menceritakan sejarah dan story pasal runner2 dulu..buku ni bukan teori semata2..tetapi penceritaan tentang pengalaman...mybe nanti satu masa aku nk tulis buku pasal running plak...hehe

BUku yg aku tgh study skarang ada 24 chapter..byk gile..tapi aku baru baca chapter yg ke 9 (PACING)...takpela..kne slow2...aku harap aku akan dapat ape yg aku nk dlm buku ni..insyaAllah...dan aku dpt kongsi dgn semua..

adios..


15 comments:

Anonymous said...

Aku memang support usaha ko untuk maju, Edan!
Impossible is nothing!

kaki LARI said...

thank you bro..ni sape?huhuh

runnaz said...

jgn bertapai lelama, nanti jadi jeruk kelubi cam aku...nak turun run punya la terseksa..tak fun...susah wooo

kaki LARI said...

hehe...tula..aura blom smpai la bang...kne tunggu dtg seru dlu...otot2 dah kendur dah sume..

mclarenna said...

Hey...u r back.
Im glad. Take a good rest k and hopefully everything will be just fine.

Will u be running the ENR?

kaki LARI said...

hehe..insyaAllah..harap sume ok..

sy tak lari ENR nti...baru nk start running balik..need new tempo..

Zayani said...

hai Edan.!
lme tak dgr khabar..apa crita?

hope lpas ni dah tak kne denggi dah k,dan lpas drp sgala pnyakit :)

nti rjin² la trun train balik ye,awk ada bakat untk prg jauh..so, rugi la kalo stop.

nyway, tc always Edan ^_^

kaki LARI said...

hye mia..how ru?study ok??

insyaAllah..sy tgh ready utk kembali berlari..thanx again mia..

Anonymous said...

Hi dik,apa khabar?Akak selalu jenguk blog nih.alhamdulillah dah hidup balik.Selamat kembali.akak baru belajar berlari sendiri lebih kurang 6 bulan.Akak dapati berlari ini amat menyeronokkan dan banyak beri kita faedah.Maka akak mengajak anak-anak akak (5 org)mencuba.untuk menimbulkan minat, motivasi dan belajar akak banyak baca blog runners lain.kaedah itu juga akak sarankan kpd anak-anak yg boleh berinternet.Masaalahnya banyak blog runners dlm B.I.So depa susah nak faham dan cepat fed-up.Akak terjumpalah blog adik ni.Akak rasa macam sesuai utk anak-anak buat base berlari.Maka,harapan akak janganlah adik berhenti berblog,berilah input-input yg membina untuk promote healthy life style dan terutamanya running as a passion.terimakasih.

kaki LARI said...

salam..terima kasih atas sokongan akak..sgt terharu..akak ade email or blog?boleh kongsi2 pandangan dan minat..

www.cikfiratirona.blogspot.com said...

kitab running you cetakan august 1984. bulan dan tahun kelahiran saya

kaki LARI said...

hye cikfiratirona..

hahaha..i baru perasan..bulan dan tahun kelahiran u??

wah2 ade maksud tu..ehehe

Faryd Syakirin said...

bro:mn nk dptkn buku tu ye?ada salinan ker?walaupun br brjinak dgn larian rsnye penting jugak buku ni..nnt roger kwn kat MFarydSyakirin@gmail.com

kaki Lari said...

salam bro, buku ni sy beli 2nd hand..

kat ebay ada jual kot..cuba check kalau tak silap sy..

Faryd Syakirin said...

ok..thanks for ur info =)