Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Running with MUSIC..is BETTER??

Baca ayat kat atas ni..renung2kan dan selamat berAmaL..

i'm a beginner..2008

2009
2010
(mp3 sentiasa di telinga ketika running..ENJOY!)

Running with music??ini adalah benda yg sedang aku fikirkan sekarang...dan aku fikir memang sesuatu yg menarik utk dikongsi..terutama dgn runner2 di Malaysia...running dengan music adalah satu fenomena di luar negara...dengar music ketika running adalah perkara yg di ambil serius??..terlalu byk laman web yg menyediakan lagu2 utk running..dan aku agak terkejut dan belajar sesuatu yg baru tentang topik ni....kat malaysia tak ramai runner yg running dgn music..terutama competitive runner...sebab ape?aku pon tak pasti...kalo dengar lagu running slow kot...

utk pengetahuan semua...aku adalah seorg yg terlalu bergantung pada music untuk berlari...mungkin itu satu kelemahan...tapi aku tak kisah..aku enjoy running dengan music.smpai aku ingat lagi ade kenya pernah tanye kat aku nape running pakai mp3??die cakap kalo tak dgr music lagi bagus...bagus tak bagus...bagi aku competitive runner punye mentality mmg lain kot...aku running for enjoy bukan nk menang pape sgt pon...run for my self...:)

sejak aku mula2 berlari, since 2008 in my 1st half marathon..Pacesetters GreatEastern 2008, music adalah penggerak utk aku meneruskan larian..aku masih ingat lagi mase tu, lagu yg aku pasang..lagu Sean Kingston _my LOVE.. cube bayangkan..aku takut nk tukar lagu lain sebab tak nk hilang tempo running..haha...kelakar btol mase tu...sepanjang 1jam50minit aku pasang lagu tu je..hehe...punyela neves nk belari jauh mase tu...takut oOoo nk running 20k mase tu...

aku mula berlari dari seorg beginner...betul2 beginner...dari zero hinggalah tahap sekarang...aku mula berlari dengan perasaan gembira..dan enjoy...really enjoy my running...
dan aku rasakan running bukan semata2 mengawal mental dan fizikal tetapi mengawal jiwa supaya tenang dan gembira...

oleh sebab itu aku berlari dgn music..aku sgt sukakan music...kadang2 music menenangkan...
masa berlalu...keadaan berubah...lagu pon berubah2...tetapi aku masih berlari dgn lagu...aku pon tak tau dah brape kali aku tukar mp3 sejak 2008...termasukla earphone yg dah berpuluh2 kali aku tukar...semua nye disebabkan ROSAK!!

iyela..cuba bayang kan..tiap2 kali running pakai mp3...kena peluh..masuk air..mane tak rosak...tapi aku rase tahun 2009 paling kritikal...mau 5 kali aku tukar mp3...nasib baikla beli yg murah2 je....murah2 pon satu harge dlm rm50 jugak...ish2..

dan tahun 2010 aku dah tak tahan nk beli mp3 slalu...so aku beli la ipod yg ori..tu pon beli kat mudah.com.my...dapat ipod shuffle yg lame..nk beli yg design baru mahal sgt...dan designnye pon tak menarik hati aku...bile gune ipod ni mmg lagi best..sound bass memang mengancam...kalo dah pasang kat telinga mase running mmg dah tak pandang org kat tepi...hehe..punyela best..harap2 ipos shuffle ni betahan lame la sket..takde la nk kne beli baru lagi..insyaAllah...skarang pon aku tgh nk kumpul lagu2 yg lebih menarik...supaye running pon lebih seronok...

ni ipod shuffle yg aku bli kat mudah.com (second hand tapi baru..bagus btol)

runnnig dgn music kadang2 menjadi masalah...tahun 2009..aku mula running di trek...ketika mewakili UiTM ke MASUM...menjadi masalah apabila bertanding di trek tak dpt dgn music..huhu...memaang sesuatu yg janggal bagi diri aku bile tak dpt running dgn music..dahla running kat trek tu bosan....lari 10000m besamaan 25 round trek?? gile bosaan!! mental la yg paling down..tak dpt dgr lagu..fuh..mmg tak enjoy....tu sebab tak perform..(alasan..)..tapi kadang2 mmg betul..bila kite running di trek kita perlukan tempo pernafasan yg lebih laju...music kadang2 tidak dpt ikut tempo tersebut...bile aku training speed kat trek, kadang2 aku taknak dgr music...sebab perlu lebih fokus dgn tempo....

ape2 pon aku rase running on da road paling seronok..enjoy dgn music...dengan runner2 lain..dgn keadaan sekeliling dan semestinya merasakan diri ni king of the road sebab kereta sume kena benti bile aku running..haha


sebenarnya..sekarang aku belajar sesuatu yg baru tentang running dgn music...aku start tau benda ni pon bila aku start training kat Celebrity Fitness (CF)...kat sini ada beberapa kelas cardio yg menggunakan music..antaranya kelas Cycling Studio..kat sini cyclist akan ikut instruktor bersama music...semakin laju music semakin lajula diorng kayuh...studio ni mmg hebat...dah mcm disko pon ade..kalo disko org gile melompat2...tapi dlm studio cycling ni org gile berbasikal smpai tak sedar diri..haha...mmg hebat...

kebanyakkan lagu2 yg dipasang di CF ni adalah music yg rancak.remix...atau techno sket...dan aku dpt tahu yg music kat sini aku bertuka2 tiap2 minggu...lagu2 yg dipasang adalah lagu2 yg latest dan fames skarang...

ada sesuatu yg hebat tentang workout di gym...sebenarnya lagu2 yg dipasang tu adalah mengikut bpm atau kadar denyutan nadi...tak paham??ada lagu utk HR apabila laju..dan ada lagu utk HR apabila slow...aku mula berfikir...mcm mane lagu boleh mempengaruhi nadi??fuh..mmg hebat...rupa2nye selama aku berlari mmg lagu mempengaruhi..tapi kadang2 lagu sedih pon boleh buat lari laju..huhu...aku kalo nk lari kne pilih lagu jugak..baru ade feel...


page run2 r.com ni paling hebat..siap ade research pasal running music...


aku try search di internet utk cari maklumat tentang benda ni...rupa2 nya mmg betul..byk page2 pasal running music...dan mmg ada music utk BPM yg tertentu...smpai kan ade lagu utk running dgn pace tertentu atau lagu kalo nk running 10k dlm 40minit...??? fuhhh..memang ini sgt menarikkk!!..hebaaat!!! hahaha...kenapa aku tak penah terfikir bnda2 mcm ni???

kat bawah ni antara webpage yg boleh dilihat...so pilihla lagu2 yg terbaik supaya anda lebih laju berlari..hehe...aku sgt teruja dgn benda ni...tak sabar nk pilih lagu2 yg best dan tgk kot2 lari lagi laju ke???hehehe





http://run2r.com

kesimpulannya..running dgn music pada aku adalah sesuatu yg enjoy...kebanyakkan laman web jual lagu2 ni..tapi kalo rajin cari2la sendiri dan letakkan dlm running playlist masing2...



2 comments:

Anonymous said...

lolz btul la bro. Only runner understand runner. Sbnrnya music mmg mempengaruhi ketika saya berlari sbb hanya music yg boleh bg saya feel, spirit and dedication ketika sy berlari dn utk jaga tempo. Sy sbnrnya dh awl2 lagi sediakan lagu running yg sy gelar PowerSong sy sendiri cume skunk tgh kumpul duit beli iPod dpt second hand pun jadilah sbb mcm bro ckap dh x mau tukar mp3 jer sbb rosak. Sy pun harap iPod yg bro beli tuh tahan lama. Ape yg bro tulis kt blog tu mmg btul sbb mmg byk website sediakankn lagu utk running tp bg sy x semua tuh mmg btul2 PowerSong bg sy. Sbb setiap runner maybe ada music citarasa masing2 ketika berlari. Mksdnya kena pandailah cari playlist sendiri. Kalo boleh kn bro ada masa nnti kita share playlist apa yg bro selalu guna sbb nk jugak tau jugak lagu2 running yg star selalu guna. hihihihi... Apapapun all the best bro n harapan sy supaya bro success dlm running and dpt pecah record bro utk berlari half marathon dlm sub 1:18:00. (: - From azs shah

pJarT_FiZa said...

hmmm..sgt stuju ngn article ini...hehehe...sbb sy sala sorang pengamal berlari dgr lagu...sbb klo lagu tu cm rnack....larian pon cm bertmbh laju n bersmgt..hehehe...n xle berlari without music..music wif running is a good combination..waa..da beli ipod..syoknyee...bile la nk rembat satu ni..haish...