Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

PART 1: road to SCKLM 2010

Alhamdulillah, SCKLM 2010 telah berlalu..sbnarnya agak malas utk tulis blog ni...

tapi aku rasa , blog ni perlu juga aku update supaya pengalaman SCKLM kali ini boleh aku ingati sebgai memori yg indah...kadang2 rasa rugi kalo tak update blog...sbb kat blog ni jela cara utk aku luahkan ape yg aku rase sepanjang aku running...kalo dah lame tak update, event ape aku pegi pon aku lupe...
blogger-emoticon.blogspot.com

sebab utama aku buat blog ni asalnya ialah supaya aku dpt simpan pengalaman running aku sebagai diary... tak kisahla ade org nk baca ke tak....yg penting pengalaman dan minat aku ni dpt dikongsi bersama...mungkin dpt beri pengenalan atau semangat pada sesiap yg baru nk running...dan aku rasa blog ni adalah tempat utk aku baca balik bile semangat ni ilang atau yg penting utk tatapan generasi akan datang....blog ni takkan lapuk..paling teruk pon blog ni lupus bile blogger bankrup...mybe kalo aku dah xde pon insyaAllah blog ni akan kekal sebagai kenangan...

mmg agak lama aku tak update blog ni..3bulan? so sepanjang 3 bulan ape yg aku buat? aku pon tak pasti...tapi 3bulan tu cepat je berlalu...memang sbnanrya SCKLM 2010 adalah event yg aku tungu utk tahun 2010.

tahun 2008 (AMBANK KL INTERNATIONAL MARATHON) aku menghabiskan larian ni dlm masa 01:50:58 (placing 60)..mase tu adalah half marathon yg PERTAMA aku sertai..tahun 2009 (SCKLM 2009) aku menghabiskan larian dlm masa 01:31:51 (placing 13).ini adalah half marahton yg ke-8 aku sertai...

tahun 2010 bermula agak suram..semangat running mmg xde...masalah2 yg dtg menjadikan hidup aku pon tak tentu arah..dugaan2 yg dtg betol2 menguji diri aku...syukurlah Allah masih memberi aku kekuatan sehingga sekarang...

MAC

MAC bulan yg tidak boleh dilupakan. memang perancangan utk SCKLM tergendala sebab aku kena denggi. memang teruk mase tu.badan susut.fitnes zero..bayangkanla sebulan rehat..tesadai kat hospital 2 minggu..lepas tu tambah 2 minggu lagi tesadai kat umah...ada jugak aku cuba2 utk running..tapi lelah plak yg datang...

APRIL: ADIDAS Treadmill Challenge 2010

april aku mula kembali berlari..bulan ni aku start semula training. semangat mula dtg bila adidas buat competition kat Celebrity fitness. (adidas treadmill challenge). hadiah utama miCoach..???!!! fuuh..memang teruja gile time tu...dpt miCoach?? tapi aku sedar mase tu...fitness aku bukan macam dulu...nk lari 1km pon semput..siap pakai ubat sedut lelah tu lagi..blogger-emoticon.blogspot.com

tapi mmg betul..usaha itu tangga kejayaan...ketika ni mmg byk yg aku belajar...belajar tentang semangat dan keyakinan..bagaimana target itu menjadi nadi utama ke arah kejyaan yg ingin kita kecapi...

aku nk cerita sket pasal competition ni...adidas treadmill challenge ni terbuka kepada ahli CF yg berdaftar shj..ia dibuat selama sebulan di CF yg terpilih di seluruh malaysia. Setiap peserta perlu running atas treadmill selama 15minit. dan catatan jarak terbaik akan direkod. event ni die buat sebulan,so dlm sebulan setiap selasa, khamis dgn ahad adidas akan dtg kat CF utk buat test run ni.so collect jarak yg paling byk...total jarak tertinggi akan mewakili CF masing2 ke GRAND FINAL di CF mid valley...hadiah utama MiCoach..dah adiah kedua miCoach pacer.. more info: link

week 1:
(11.04.10) distance 3.94km,
memang mase ni 1st time trial mmg excited..tu yg laju semacam..laju2 pon HR ni jgn citela..dh nk meletop dah..meter naik smpai 199..gile2...nasib baik tak pengsan je atas treadmill tu...maintain speed 15km/h..dan paling laju 16km/h je aku mampu betahan....
blogger-emoticon.blogspot.com

week 2:
(13.04.10) DNF,
(15.04.10) distance 3.84km,
(18.04.10) distance 3.67km, blogger-emoticon.blogspot.comMinggu kedua performance sgt2la down...ape sebb pon aku tak tau..tapi yg pasti jantung aku ni blom sesuai utk speed run..kaki pon rase stress je,,,.tiap2 mingu nk speed mane la kaki ni takbleh tahan...endurance pon tak cukup lagi...sbb running ni kne ikut flow...1st start dgn endurance pastu kne cari strenght (weight training) then baru boleh buat speed........ni terus nk telajak speed tak dapek la kan...dari situ aku mula ubah training plan...jgn nk kejar sgt Micoach tu...condition badan tu lagi penting...

week 3:
Minggu ketiga aku tak ingat brape distance (tula..lmbt sgt update blog..kn da lupe..hampeh)...tapi yg pasti minggu ni pefomance lebih kurang minggu lepas...tak dpt jugak capai 4.00KM...tapi tanpa disangka2 dah ade org yg telah capai tahap tu...waaaaaaaaaahh! sape tu?? name di uncle PUZI....dari situla aku start knal die...memang hebat uncle ni.....gaya die pon mmg dah runner.....veteren kot....die dah capai distance 4:15km kot...fffffuuuuuh...blogger-emoticon.blogspot.commemang jauh dari jangkaan...hebat2....tanye punye tanye rupe2nye die ni mmg Malaysian runner..tapi sgt aktif dlm trail event...sponsor by Solomon...mmg idola aku la pakcik ni...die ckp next week die akan ke London Marathon...dpt sponsor pegi runnig kat sane...best Gile...!!! mmg aku salute la dgn pakcik ni...

minggu ni latihan mmg agak berat...byk buat endurance....speed sikit2 je...dan aku rasa HR dah makin okey...alhamdulillah...blogger-emoticon.blogspot.com

week 4:
minggu ni minggu terakhir sblom grand final pada 1 may 2010..kalo ikut position skarang aku no 2 di blakang uncle puzi...so mmg aku kena dpt 2kali 4km ke atas utk ke grand final...mase nila mental dan fizikal aku betol2 tercabar...aku belajar utk fokus pada target...bayangkan la nk lari atas treadmill tu...bukan snang...mental btol2 kne kuat...mase tula aku belajar utk lawan diri sendiri...waktu tu bukan hadiah yg difikirkan..tetapi bagaimana aku nk capai target 4km tu... hampir 3 minggu training..minggu ni adalah minggu terakhir...so aku perlu buktikan sesuatu...

impossible is nothing..!

yes..dats TRUE...apa yg kita impikan boleh tercapai kalo ada semangat yg tinggi..tp yg penting kite perlu confident dgn apa yg kita buat...lantakla org kat tepi nk kate ape..yg penting..FOKUS...! sokongan dari ahboy..kak lyna n layla memang pengerak utk aku capai target mase tu...terima kasih semua...blogger-emoticon.blogspot.comdan akhirnya...

(27.04.10) distance 4.05km,
(29.04.10) distance 4.15km,

perasaan mase tu mmg sukar digambarkan...memang menjerit jgkla mase tu..haha...lantakla org dlm gym tu nk kate ape..tapi itulah yg berlaku...mmg sgt gembira mase tu...alhamdulillah...usaha yg dilakukan berbaloi...utk competition ni strategi sgt penting..time bila aku perlu maintain pace dan tambah speed...maintain speed 16@17km/h dan last 20 saat speed msti semaksimum smpai 20km/h...

GRAND FINAL;


strecthing...
ikat tali kasut..konon2 model adidas la kan.."P
start my run..FOCUS!

adidas treadmill challenge diadakan di mid valley...perasaan tu jgn ckpla...neves beb..4org terpilih dari CF masing2 utk grand final ni...smpai2, tengok badan diorng...mak aiii..?? besau2 smunye...tinggi2...mcm mane aku bleh teselit kat sni...aku ni halus je...haha...

haah...tengok tu?? besau tak besau???fuuh..

tapi tu bukan ukuran...aku just fokus...undian dibuat..aku adalah runner kedua..mmg nasib aku baik jgkla mase tu...kalo aku dpt 1st runner mmg agak bhaye...sbb susah nk bajet distance...so kalo kedua kite bleh tgk distance 1 runner..so try beat jarak die...

dan...1st runner buat distance?? 4.05km kot...fuuh..hebat...yg pegi grand final ni mmg hebat2...sume buat 4km ke atas...dan skarang giliran aku...just fokus...aku agak excited mase ni...enjoy the run....mmg aku enjoy....sebab ramai yg ada jd penonton mase ni...termasuk adidas Malaysia punye marketing director....arini aku rase condition mmg ok...aku start maintain 17km/h...try fokus on teknik...penat soal kedua...yg penting....try my best...dah akhirnya...catatan aku 4:14km!! itu catatan yg mampu aku lakukan..mmg kurang dari rekod sblom ni..tapi aku puas hati...over confident pon bahaye jgk..tu sbb aku tak brape push last2..takut tebenti tgh jalan lagi la frust...

terima kasih pada layla yg menulis kata2 semangat ni..
sokongan anda amat dihargai..

runner kedua dan ketiga masing2 distance dkt2..sorg 4.06km dan sorang lagi 4.0km kot...beza sume dkt2...alhamdulillah...im the winner...
blogger-emoticon.blogspot.com

bersama adidas malaysia marketing director..terima kasih adidas!

test micoach atas treadmill..aku berlari...bukannya
terbang atau melompat2 ok..?

lakonan semata2...test miCoach...kot2 la masuk majalah.."P

kesimpulan:

seperti yg aku katakan tadi..tiada yg mustahil...usaha perlu dilakukan utk kita dptkan sesuatu...jgn mudah menyerah kalah..cuba sedaya mampu...aku dah merasakan perasaan ni ketika itu....bagaimana bermula dari bawah dan menuju tahap yg diinginkan..kadang2 dalam perjalanan menuju impian itu terdapat byk liku2....semangat dari orang sekeliling itulah pendorong kita meneruskannya...

muka aku yg sgt teruja (senyum2 kambing...) pertama kali test miCoach..

tetapi yg penting adalah diri kita sendiri..dimana terletaknya seseorg itu adalah berpijak pada kaki mereka sendiri...if you want....u NEED to try..try...try...n try.. to achieve it...tiada sesiapa yg dpt mengubah diri kita KECUALI diri kita sendiri...aku katakan ini sebagai ingatan pada diri aku jgk...

memang aku rasakan aku perlu beri semangat pada diri sendiri...keadaan sekeliling kadang2 selalu menjatuhkan kita...boleh dikatakan hidup aku sekarang jauh berbeza dgn dulu....aku terpaksa berdikari sendiri utk menyelesaikan masalah...tak boleh nk harapkan sesiapa...seperti yg aku selalu sematkan dalam hati..:

Love yourself, for who and what you are;protect your dream and develop your talent to the fullest extent.
PROUD to be who you are then continue your journey to become the BEST..



LINK: link ni ada gmbar2 aku masa Grand final tu...


4 comments:

the cinta hati said...

GO FOR IT, NEVER GIVE UP:)
abg syah HEBBBATTT!! hahah

athira :) said...

GO FOR IT, NEVER GIVE UP:)
abg syah HEBBBATTT!! hahah

kaki LARI said...

thanks so much athira..")

rusfarizal rusli said...

salam edan..congratss...bro puzi tu mmg laju bro...ironman la katakan...hehehe