Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Learning Running Form





MY RUNNING FORM

Bangun awal arini, baguslah..
Tiba-tiba terjumpa page baru salah seorang idol aku,
CRAIG ALEXANDER


Kalau korang nak tau, aku MULA-MULA sangat berminat untuk belajar Running Technique bila tengok mamat ni running. Sangat admire pada dia punye running form. Kalau tak percaya, try tengok dekat Youtube. Aku sangat banyak belajar dari dia. Dan aku mula berminat nak belajar dari dia sebab kelebihan utama dia dalam triathlon adalah RUNNING. Sangat hebat.

Dan masa mula-mula aku berminat nak beli kasut Newton dulu kerana nak belajar teknik dia running. Dia bukan kenya. Dan badan dia pun bukanlah macam kenya. Tapi macam mane dia boleh running full marathon dalam 2 jam 30 minit? Sebab utama adalah Running Technique. Alhamdulillah, aku berjaya belajar praktikkan teknik yang dia gunakan. Body posture sangat penting berdasarkan pemerhatian aku. Walaupon takdelah perfect sangat. Aku sangat banyak improve dalam running disebabkan running teknik. Aku bukanlah belajar running dari sekolah rendah atau sekolah menengah. Bukan belajar dari coach atau trainer. Aku bukanlah runner yang laju. Atau badan fit macam runner-runner yang hebat. Tapi keyakinan aku hanya satu, Running Form.

Aku banyak belajar pasal teknik running, dan aku banyak juga tolong kawan-kawan untuk belajar running teknik. Method yang aku mula-mula belajar dulu ialah POSE TECH. Bukan senang nak belajar semata-mata tengok video di Youtube. Masa aku mula-mula nak belajar dulu ambil masa lima, enam bulan jugak rasenye. Analisis gambar aku sendiri masa running, ambil video dan cuba praktikkan teknik yang sepatutnya. Sekarang pon aku rasa running teknik aku belum perfect, tapi aku cuba improvekan dari masa ke semasa. Kalau korang nak belajar running teknik, belajar dari PoseTv atau dari Newton punya webpage.

Belajar, belajar, dan belajar. Yes, never give up.InsyaAllah

Perfect Running Form with Newton Shoes
CRAIG ALEXANDER

--------------------------------

My Running Form

at Mizuno Wave Run 2010
picture by miss Shanaz



2 comments:

fira tirona said...

wow. sama la. the next mr alexander in the making. always strive for the best ;)

kaki Lari said...

eehehe..insyaAllah..coming soon 2 tahun lagi..ahaaha (lame lagi tu..) :p