Latest News

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

Subscribe

kisah basikal CC kecik



agak busy minggu ini, busy tak habis2... ini betol-betol punya busy..projek design tak habis-habis...pening naik sampai kepala..nak training pon malas...semua malas la senang citee...

ni kisah dua hari lepas...

dah sebulan aku tak berbasikal sebab tayar bocor. nk tukar tiup pulus kurang. so skrang baru la boleh tukar sebab baru ada bajet.....

so pergilah aku bersama terence ke kedai basikal kat seksyen 13 ni:

sape yg duduk shah alam memang tau kedai ni... memang kedai ni jual beskal yang high class sikitla kan. basikal cikai2 memang susah nak dapat kat sini...

semalam sempat jugak belek2 basikal kat situ. ada satu basikal murah ni die jual RM450. padahal kat kedai uncle kat sek 24 tu jual RM250 je. gile cekik darah. nak tecekik aku tengok harganye..fening-fening..

okeylah sambung balik kisah sedih ni..


mase pegi kedai beskal ni aku angkut la basikal chap ayam aku ni skali sebab nak betolkan gearing yang rosak sejak dari Powerman tahun lepas. Gila lame...boleh guna gear besar je...gear kecik tak bleh nak masuk...training pon pakai gear besar je...patutla kepala lutut ni macam nak tecabut... :p

masa tu tiub dah ditukar then brader tu nak betulkan gearing beskal aku tu... belek punya belek..testing punya testing...dia pon tanye kat aku...

brader J (bukan nama sebenar) : basikal ni bro yang pakai ke?

aku (dengan perasaan pelik) : aah bang, basikal sy la ni..knape?

brader J : hebat bro ni..

aku (dengan pelik bertambah-tambah) : knape bang?

brader J : hebatla sebab boleh kayuh beskal ni..

aku (bertambah-tambah-tambah pelik) : kenapa dengan basikal ni bang?

brader J : bro punye group set ni dah OLD SCOOL.....group set jenis ni memang slalu problem..orang dah tak guna dah jenis ni...

aku : ooowwwhhh...old scool pon boleh bawak pegi Powerman kira okeyla bang...

Perbualan terhenti. sambil-sambil tu dia kira aku punye gear brape speed... ceeh, aku taula 9 speed je.... group set pon chap taiwan... hampeh.. :p

terkedu kejap. betul-betul perli nampaaak..dalam hati ni punya la rase piluuu....smpai hati die kutuk beskal aku macam tu...aku taula basikal aku chap ayam je...nama pon mAZONA....nasib baik bukan MAsNoNA...

taulah basikal kat kedai bro ni sume mahal2...harga nak RM10K ke atas..haaiihh... takpelah...

basikal murah-murah memang orang slalu keji..macam orang naik motor mahal la kan..mana pandang motor CC kecik-kecik ni... ini lah kisah basikal CC kecik chap ayam..


jangan risau MAZONA..ade duit nanti aku kasi upgrate ko power sket...kalau basikal power kayuh makan angin pon tak guna jugakkan...biarlah aku guna basikal kesayangan aku ni dulu.... janji boleh kayuuuuhhh... ada rezeki nanti adalah la tuuu..amin...


5 comments:

zyra said...

Huhu ... sampai ati org tu perli gitu kan ... beskal byk sentimental value tu, dh berjuang kat powerman sesama ... biar la kecik, tp byk jasa dia ...

Ann Sedai said...

hi edan,
wah..byk bilagak la itu mamat ya :D skrg ni my dearest bf dah tak antar dah beskal servis kat situ.. (pasal kes2 cmni dan yang sewaktu dengannya) ada sorg brader ni dulu keje kat rodalink dekat2 area bayu perdana, klang. dia mmg veteren, mekanik + passion giler pasal beskal.. tp dengar die dah tak kerja kat rodalink tu... zali (klo tak silap) ada num hp dia..jay pun sgt suka hantar beskal kat die... nti u tanya balik budak2 ni cmane nak contact die...bek u antar beskal kat abang ni jer...abang ijat namanye..

sabar je lah edan, orang mcm tu (yang u citer tadi tu) xpenah merasa idup susah..tak penah rasa mula dari bawah... tp edan dan rendah diri akan membawa sendiri ke posisi yang lebih tinggi.. (we know what you are capable of in the world of triathlon and duathlon). mamat tu pun blom tentu dapat buat apa yang edan buat.. beskal mahal tp kaki kong pun xde guna gak kan? hehe...for now, let's appreciate with what we have. cause God must have a bigger plan for us :)

weixiang said...

hey bro,9speed actually gud enuff!i m using 9 speed tiagra as well.if u wan 10speed 105 is budget buy but currently i dun think to change it,since 9speed still can bring me further,lagi pon using ur 9speed bike to overtake 10speed bike tu yg seronok..hehe

kaki Lari said...

ong: okey ong, thanks 4 yr advice..nanti i cari groupset yg murah2..terima kasih :D

Mass said...

jalan2 survey beskal..jumpa blog ini..hehe

salam kenal...suka baca pasal running kat sini :)